MOLAT – Predavanje “Turizam nakon pandemije”

MOLAT – Predavanje “Turizam nakon pandemije”

Objavio: Andrea Beader - 09.09.2021.

U organizaciji udruge “Eko–Zadar” 4. rujna 2021. je na Molatu održano predavanje „Turizam nakon pandemije”

Predavanje “Turizam nakon pandemije” je održano u sklopu projekta “OM – Održivi Molat” kojeg financira Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 10.000,00 kuna. Naglasak predavanja je bio kako se pripremiti na održivi oporavak destinacije, što su to zelena putovanja i kako u destinaciji pružiti ekološki smještaj.

Prirodna i kulturna bogatstva naš su najveći turistički kapital i izvozni proizvod i zato ulaganje u edukaciju o održivom turizmu mora biti kontinuirano i naglašeno kako bismo sačuvali sva bogatstva koja su nam poklonjena na korištenje, a koja ćemo ostaviti u naslijeđe našoj djeci.

.

turizam

Fotografija: Udruga Eko-Zadar

.

Održiva putovanja ,zeleni, ekološki smještaj i unikatni eko doživljaj destinacije posljednjih su godina postali svojevrsni globalni trend. Suvremeni turist očekuje da njegovo putovanje bude autentično i odgovorno, odnosno održivo.

.
Što je to održivi turizam?

Održivi turizam nije ništa drugo nego `pametno´ raspolaganje turističkim resursima, od kulturnih vrijednosti do prirodnih bogatstava, a primjenjiv je na sve dionike u turizmu. I upravo je to ono o čemu smo slušali na predavanju Nastje Logar, zastupnice digitalne platforme Ecobnb.

Logar je na predavanju približila pojam održivog turizma, ali i ideju uređenja smještajnih kapaciteta na način da budu atraktivni ekološki osviještenim posjetiteljima, te objasnila kako biti konkurentni na sve većem tržištu ponuđača eko prijateljskog smještaja.

Malim preinakama u smještajnim kapacitetima i primjenom eko koraka do održivog smještaja, može se ozeleniti turistička ponuda koja će privući goste koji će doći i upoznati našu kulturu i tradicionalnu kuhinju, koji će kupovati od lokalnog stanovništva, poštovati prirodu i okoliš i koji će sa sobom ponijeti komadić dalmatinskog duha.

U sklopu ovog projekata osmišljen je i letak “Poštujmo prirodu, čuvajmo okoliš“ namijenjen posjetiteljima putem kojeg će se educirati o ekološki poželjnom ponašanju na otoku Molatu, a sve u svrhu zašite okoliša i prirode. Letak je dostupan u TZ Grada Zadra kao i u Mjesnom odboru Molat, pizzeriji Tovarjak, restoranu Kod Mare, pekari u uvali Jazi na Molatu i u apartmanu Riva, dok se u digitalnom obliku može preuzeti na internetskoj stranici udruge „Eko – Zadar“.

U sklopu ovog projekta bit će na engleskom jeziku napisan i blog post o Molatu i njegovim prirodnim ljepotama, kao i gastro ponudi, te objavljen na platformi Ecobnb.

_________
Izvor: Udruga Eko-Zadar
Naslovna fotografija: Pixabay.