MOLAT – Nesvakidašnji prizor flote plivarica u malom mjestu Molat

Objavio: Paula Bolfan - 20.04.2018.

Ogromnu flotu plivarica snažni su korenti (struje) za vrijeme škura natjerali na vez

Nesvakidašnji prizor u mjestu Molat na istoimenom otoku. Novinar portala Zadarski.hr Mario Vuksan svjedočio je uživo „okupljanju“ velike flote plivarica sa svih strana Jadrana, koje su, „potjerane“ velikim korentom u lovu na plavu ribu za vrijeme škura (ribarskog mraka, razdoblja bez mjesečevog sjaja), zaklon našle – u Molatu.
.

”Show za malo misto”

– Nikad se u povijesti nije dogodilo da je 25 brodova bilo odjednom u portu gdje nije bilo niti mjesta za sve pa je ostalo nekih 20-tak brodova. Bile su toliko jake struje odnosno korenti, da nitko nije mogao raditi. Umjesto da s ulovom idu u Zadar, svi su se morali koncentrirati u Molatu.

To je bio show za malo misto, ako se zna da svaki brod ima prosječno po osam članova posade, odjednom je skoro 200-tinjak ljudi došlo ovdje. Bila je gužva u portu nemila. Siguran sam da prošlo jutro nije bilo na zadarskoj peškariji puno srdela i inćuna, a ako je i bilo to je sigurno bilo vrlo malo.

Razlog je upravo taj što su brodovi ostali u Molatu jer nisu mogli raditi. I to ne mali brodovi već najveće jadranske plivarice na plavu ribu i s riječkog područja i sa splitskog područja. Kad su krenuli izlaziti iz porta, izgledali su kao neka ratna flota, nevjerojatno. Radi se sigurno o petini hrvatske ribarske flote plivarica na sitnu plavu ribu, okupljenje na jednom mjestu u jednom trenutku. To se zbilja ne viđa uvijek – kazao nam je kolega Vuksan „iz prve ruke“.

Već danas, plivarice se mogu opet očekivati u Zadru, a s njima i ulov friških srdela i inćuna na gradskoj peškariji.

Ako se netko zabrinuo gdje su bili, eto ih, pronađeni su.

Na Molatu – u Molatu.

__________
Izvor: Zadarski.hr
Fotografija: Mario Vuksan / Zadarski.hr