MLJET – Pretpremijera HTV-ova dokumentarnog filma “Ane Mljećka”

MLJET – Pretpremijera HTV-ova dokumentarnog filma “Ane Mljećka”

Objavio: Andrea Beader - 04.08.2022.

U petak, 5. kolovoza pretpremijerno će biti prikazan dokumentarni film “Ane Mljećka” iz produkcije emisija pučke i predajne kulture HTV-ova Programskoga odjela Kultura

Prva projekcija bit će u 17 sati u Pomeni u dvorani hotela “Odisej”. Druga projekcija, iste večeri u kinu “Mediteran” u Goveđarima, mjestu u Nacionalnom parku Mljet, s početkom u 22 sata. Pretpremijera filma je u organizaciji TZ općine Mljet – prenosi magazin.hrt.hr

 

Snimanje filma “Ane Mljećka”

Film “Ane Mljećka” sniman je od 28. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine na brojnim lokacijama otoka Mljeta. U prijedlogu stručnih suradnica Julije Kaleb i Marije Mrgudić da se snimi film o Ani Stražičić Rodriguez, Mljećanki koja od rane mladosti živi i radi u Americi. S obje strane oceana je svi znaju kao Anu Mljećku, humanitarku i promotoricu Hrvatske u svijetu. Autori filma Ljiljana Šišmanović i Davor Borić prepoznali su filmsku priču univerzalne vrijednosti.

Portretirajući jednu ženu i jedan otok i njihovu neraskidivu vezu, film govori o tradicijskoj kulturi i svim izazovima da se ona sačuva u suvremenom svijetu.

Osobnost Ane Mljećke, njezine vještine i znanja, kulinarsko umijeće, entuzijazam i anganžman na očuvanju tradicijskih otočkih vrijednosti, pokretač su radnje koja prati Anu Mljećku u njezinoj mljetskoj svakodnevici tijekom nekoliko dana ljeta, te uoči i za vrijeme održavanja 41. južnodalmatinske regate. Sudionike regate Ane ugošćuje u svom kominu, ispod bora u dvorištu roditeljske kuće u Pomeni, uz krpanje “mriža”, pjesmu i tradicionalna jela koja je sama pripremila.

 

Premijera na HRT-u

Gledatelji Hrvatske televizije film će premijerno moći vidjeti u nedjelju, 25. rujna 2022. u 11:10 na Prvome programu HTV-a (HRT-HTV1).

Direktor fotografije je Dušan Vugrinec, snimatelj bespilotnom letjelicom Branko Drakulić, tonski snimatelj Dario Mačešić. Majstor rasvjete Damir Staneković, koloristica Iva Blašković, tonska obrada Robert Stanić, vozač Krešo Gršić. Asistentica redatelja Žaklina Komljen, producent Filip Marešić, montažerka je Irena Korpes, scenarij i režiju potpisuju Ljiljana Šišmanović i Davor Borić, a urednica je Ljiljana Šišmanović.

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Unsplash