MLJET – Otvorene prijave za Radionicu samoniklog bilja na Mljetu

MLJET – Otvorene prijave za Radionicu samoniklog bilja na Mljetu

Objavio: Iva Žanetić - 28.03.2019.

I ove godine u Goveđarima u Galeriji “Stara Skula” će se održati tradicionalna Radionica samoniklog jestivog bilja od 5. do 7. travnja pod stručnim vodstvom Sani Sardelić.

Samoniklo bilje pogodno za prehranu raste svugdje oko nas. Kupujući u trgovinama pomalo smo zaboravili na ovaj vrijedan izvor nutrijenata. U djevičanskoj prirodi Nacionalnog parka Mljet samoniklo bilje, daleko od zagađivača raste i čeka da ga prepoznate.
.

Kako će radionica izgledati?

Radionica se sastoji od šetnje po prirodi, upoznavanja i branja samoniklog jestivog bilja, a potom i pripreme jela od ubranog bilja. Šparoge, kuke, pasji luk, divlja blitva, kopriva, samo su dio biljnog blaga koje nam priroda daje, bez uzgoja i muke. Valja napomenuti da sve samoniklo bilje za konzumaciju treba brati samo u čistom okolišu, daleko od cesta, tvorničkih pogona…

Ljudi su oduvijek sakupljali samoniklo bilje, rade to i danas, no na žalost mnoge su samonikle biljke zaboravljene kao dio ljudske prehrane. Svi znamo prepoznati kuke i šparoge, ali rijetki bi znali prepoznati divlji luk ili mrkvu. Radionica samoniklog bilja svake godine privlači sve više znatiželjnika koji dolaze na Mljet u predsezoni, kako bi tri dana šetali kroz prirodu Nacionalnog parka, družili se s istomišljenicima i naučili neke nove vještine te kušali hranu koju prije nisu imali priliku kušati.

Broj sudionika radionica je ograničen, stoga je prijava obvezna. Više informacija saznajte ovdje ili upitom na mail zoran.lukovic@du.htnet.hr ili na mobitel: 098 697 219.

Radionicu organizira Galerija “Stara Skula”, a suorganizatori su NP Mljet i Općina Mljet.

__________
Izvor: dubrovniknet.hr
Fotografija: jutarnjilist.hr