MLJET – Nacionalni park Mljet traži ime za svoj novi eko brod – javite se s prijedlozima!

Objavio: Paula Bolfan - 24.02.2018.

Nacionalni park Mljet uskoro će dobiti prinovu – potpuno električni katamaran za prijevoz posjetitelja. Novi, moderan brod je prvi od tri takva koji će biti isporučeni Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet u ovoj i u slijedećoj godini.
.

Duljine je 15 metara i kapacitet mu je 52 putnika, a pogonjen je električnom energijom. Njegove baterije će se tokom dana nadopunjavati iz fotonaponskih panela ugrađenih u nadstrešnicu broda. Time će biti osigurana autonomija za 7 sati neprekidnog rada, odnosno praktički cijeli dan, a noću će se nadopunjavati iz električne mreže.

Ovaj ekološki brod prometovat će na Velikom jezeru, u temeljnom fenomenu nacionalnog parka Mljet i neće imati negativni utjecaj na biljni i životinjski svijet poznatih mljetskih jezera. Brod je rezultat zajedničkog projekta Nacionalnog parka Mljet, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UN DP-a, kojim se nastoje smanjiti štetni utjecaji na prirodu, naročito emisija ugljičnog dioksida u atmosferu. S obzirom na broj od preko 140.000 posjetitelja Parka u prošloj godini, ovakvi brodovi će zasigurno pronaći svoju svrhu i učinkovito zamijeniti zastarjele brodove na fosilna goriva.

.

Sudjelujte!

Iz nacionalnog parka poručuju kako bi željeli uključiti javnost u odabir imena novog broda, a prijedlozi se mogu slati na e-mail: np-mljet@np-mljet.hr ili napisati na National park Mljet facebook stranici.

Predlagatelj čiji prijedlog imena bude izabran dobit će nagradu u vidu 2 besplatne ulaznice u nacionalni park Mljet, koje uključuju i vožnju novim katamaranom.

Očekujemo vaše prijedloge!

Za NP Mljet,
Milena Ulić.

__________
Autorica: Milena Ulić
Fotografija: Pixabay