Maškarana regata na Murteru

Objavio: Pokret Otoka - 15.02.2017.

U Muteru se spremaju jedne od najraskošnijih, najmaštovitijih i najpomnije pripremanih maškara, čija originalnost odavna probija okvire otoka i oduševljava cijelu Hrvatsku.

Od organizatora smo saznali sve što se za sada smije saznati o još jednoj murterskoj maškaradi, kada otok preuzimaju svakojaka mistična bića, vozila iz budućnosti, ratnici prošlosti, otete princeze i strašna čudovišta od kojih ih treba spasiti …

Ove godine, iako je suština ostala ista, tradicija je razbijena nekim novitetima koje je smislio Pokladni odbor u suradnji s Općinom Murter-Kornati i Turističkom zajednicom.

Program započinje 25. veljače, na pokladnu subotu kada će se održati maškarana regata Latinsko idro.   Dječje male maškare tradicionalno 26. veljače otvaraju vrata pokladama kroz otok Murter.  Kreću iz Starog sela do okupljanja na centru gdje se održava defile maski, do utorka 28. veljače kada se održavaju velike maškare i prolaze istom rutom.
Jedna od najvećih novosti ove godine je organizacija dnevne pokladne špice, po uzoru na murtersku ljetnu špicu, kada se zatvara dio ceste od Velike vode do centra i tada nastupa živa ulična muzika.
Pokladna špica će 28. veljače krenuti sa programom u 13 sati, s pauzom tijekom defilea maski te se nastavlja do 23 sata. Nastupa bend «Zaratino», a za dobru hranu brine se ekipa Fafarinka koja u suradnji sa restoranom Tic-Tac na Rudini prirema tradicionalni fažol za sve pristune, one maškarane i one koje to nisu.
U skladu s time i također u sklopu dogovora sa Općinom Murter – Kornati, još jedan novitet – svi će kafići u Murteru tog dana će raditi do 23 sata, kada se zatvaraju da bi se sva zabava preselila u sportsku dvoranu OŠ Murterski škoji.

«Smatramo da se za vrijeme maškara puno truda uloži u program u sportskoj dvorani, gdke se odvija glavni dio manifestacije. Ipak, događa se da svake godine dvorana ostane poluprazna ili se prekasno napuni te na kraju sukladno tome izostane i dobar štimung. Dogovor je postignut upravo u namjeri da se ove godine to izbjegne», objasnio je načelnik Općine Toni Turčinov.

U dvorani svira bend Vindon Havin koji će zabavljati sve prisutne do sitnih noćnih sati.

«U razgovoru s ljudima iz Murtera smo dobili pozitivne kritike na račun ovog benda koji je već jednom svirao na ljetnoj špici i iako nisu poznati široj publici ne sumnjamo da će napraviti odličnu zabavu i napuniti našu sportsku dvoranu», istaknuo je načelnik Turčinov.

Ovim putem je načelnik također pozvao sve sumještane otoka Murtera da se, maškarani ili ne, pridruže pokladnoj noći u Murteru, dok je predsjednik Pokladnog odobra Miro Bašić svima poručio dobro poznati slogan murterskih maškara: «Pozdravljamo sve maškarane, nemaškarane i one koji misle da to nisu».

Foto: Rudinapress/H. Pavić

Izvor: rudinapress