MARE MODUL – Sinergija umjetnosti i znanosti u akciji obnavljanja morskog staništa

Objavio: Pokret Otoka - 20.11.2018.

Umjetnička djela od keramike, nastala u okviru projekta Mare modul, jučer su položena u more na dubinu od 15 do 20 m gdje će činiti male grebene i biti podloga na koju, i u koju, će se naseliti morski organizmi.

Cilj projekta upravo je i bio izraditi umjetničke objekte koji će se trajno postaviti na morsko dno kako bi dobili novu funkciju i novi život kada se u njih usele različiti morski organizmi.
.

Umjetnost koja služi u obnovi morskih staništa proizašla je iz suradnje umjetničkog projekta Mare Modul i međunarodnog znanstvenog projekta MERCES:”Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima” u kojem sudjeluje zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet.

Promocija nužnosti brige o okolišu spojila je umjetnost i znanost, a izložba keramike “Mare modul – keramička staništa za podmorje” imala je zadatak ukazati na važnost morskih staništa za ljude te potrebu njihove zaštite zbog rastuće degradacije i devastacije, a to je učinila pokazujući moguća rješenja za njihov oporavak.
.

Promo foto: Mare modul

.
Djela desetero umjetnika uključenih u projekt tijekom ljeta su prezentirana na izložbama u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici da bi potom, ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, dobila trajnu podmorsku adresu.

Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima, nadaju se znanstvenici koji će sljedeće tri godine bilježiti proces razvoja života na postavljenim staništima.

Nova morska staništa potpisuju umjetnici: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero i Boris Roce.

________
Izvor: tris.com.hr
Naslovna fotografija: Promo Mare Modul