LUKA MOZAIKA – najduža mozaična šetnica

LUKA MOZAIKA – najduža mozaična šetnica

Objavio: Pokret otoka 2020 - 13.07.2020.

Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke u napuštenoj je tvornici Ambalaža pokrenula radionicu izrade mozaika, s ciljem stvaranja mozaika koji će se ugrađivati u velolučku šetnicu, u kontinuitetu, te tako tvoriti jedan od najdužih podnih mozaika na svijetu.

Na radionici u stvaranju mozaika sudjeluju Velolučani te posjetitelji iz svih krajeva svijeta, koji izradom zajedničkog ili individualnog mozaika trajno obogaćuju vizualni identitet Vele Luke. Do danas je radionicu posjetilo oko 3 tisuće posjetitelja, a njih par stotina aktivno je sudjelovalo u izradi mozaika te smo zajedno dosad izradili preko 300 mozaika.

.

Gdje je radionica i kako funkcionira?

Radionica izrade mozaika nalazi se u prostoru bivše tvornice Ambalaža u Veloj Luci. U ovom prostoru naša udruga organizira izložbe, koncerte, filmski festival i druge kulturne i umjetničke događaje.

 

.

Radionica je dostupna svima

Svim polaznicima pružamo inspirativan radni prostor, materijale, alate te našu stalnu podršku kao i edukaciju pod vodstvom Ante Marinovića, svjetski priznatog kipara i sudionika Susreta 1968. Sudjelovanjem na radionici svi zainteresirani postaju dio priče o najdužem mozaiku na svijetu u Veloj Luci, a također će i naučiti osnove izrade mozaika pod vodstvom renomiranog stručnjaka.

Inspiraciju smo pronašli u kamenu…

U tisućama kilometara suhozida koji dominiraju našim krajobrazom, sačinjeni od nepravilnog zbora kamenja od kojih svaki ima svoje mjesto i neradruživi je dio jedinstvene cjeline. Takav je i mozaik koji stvaramo, a u koji su stotine ljudi otisnule svoj jedinstveni ID.

.

Zašto baš MOZAIK i zašto baš VELA LUKA?

Prepoznatljivost Vele Luke temelji se na mozaicima koji dominiraju centrom mjesta, a koji su nastali u sklopu jednog od najznačajnijih i najvećih umjetničkih događaja na našem otoku: Prvom međunarodnom susretu likovnih umjetnika Vela Luka 1968.
Na Susretu, na kojem su sudjelovali brojni, svjetski poznati i priznati umjetnici, izrađeno je oko 70 mozaika koji su ugrađeni u javni prostor Vele Luke kao vječna uspomena na Susret. Nakon što je 1978. godine Velu Luku pogodio veliki plimni val, koji je nanio golemu materijalnu štetu, umjetnici iz cijelog svijeta poklonili su Veloj Luci, u znak solidarnosti, Međunarodnu zbirku crteža, grafika i male skulpture.
Vela Luka je tako postala jedinstveno otočno mjesto s tako velikim brojem djela svjetske suvremene umjetnosti. Riječ je o impresivnom fondu sastavljenom od djela čak više od 200 renomiranih umjetnika iz zemalja bivše Jugoslavije, SAD-a, Italije, Češke, Argentine, Brazila, Kine, Francuske, Kanade, Velike Britanije, Poljske, Španolske, Litve, Makedonije, Australije, Južnoafričke Repubike, Japana, Rusije…

.

Ostale aktivnosti projekta LUKA MOZAIKA

Godine 2017. pokrenuli smo program pod nazivom MOSAIC TO BE TOGETHER i tako u izradu mozaika uključili i one najmlađe. U suradnji s osnovnim školama iz Slovenije i Austrije, te s otoka Brača i iz Dubrovnika, nastali su predivni zajednički mozaik-panoi učenika iz uključenih gradova, koji su postavljeni u školama kao simbol prijateljstva i uspomena budućim generacijama. U projektu je sudjelovalo 200 osnovnoškolaca.

 

.

Kako možete sudjelovati i podržati projekt?

Pozivamo ljude iz svih krajeva svijeta da se uključe i postanu dio stvaranja mozaika u Veloj Luci. U izradi mozaika mogu sudjelovati svi zainteresirani.
Pošaljite nam svoju ideju!

Projekt možete podržati i donacijom.

Likovno stvaralaštvo Vele Luke:
IBAN: HR3724070001100473408

Kontakti:
info@lsvl.hr

Facebook stranica: Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke 
m: +385 95 577 4662

 

 

_________

Izvor: Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke

Fotografija: Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke