LOŠINJ – Učenička zadruga u Malom Lošinju ponovno radi

Objavio: Paula Bolfan - 05.07.2018.

Učenička zadruga “Macaklin” sa sedam sekcija utemeljena je u Osnovnoj školi Marija Martinolića u Malom Lošinju, čime je ta škola nakon višegodišnje stanke ponovo dobila zadrugu.

Radovi će biti izloženi i prodavani prilikom adventskih priredbi, na Valentinovo, Dan škole, te na Smotri učeničkih zadruga Hrvatske, a prihodom će se pokrivati troškovi materijala za daljnji rad, te za izlete učenika-zadrugara.
.

Okupljeno je sedamdesetak učenika u rasponu od drugog do osmog razreda, a radit će se kroz sekcije aromaterapeuta, keramičara, likovnu radionicu, dizajnera, maslinara, “maštovitih ruku”, te sekciju ručnog rada.

Nije isključeno pokretanje dodatnih sekcija, pokaže li se za njima interes. Održana je osnivačka skupština Učeničke zadruge “Macaklin”, a za predsjednicu je izabrana školska profesorica Daniela Kalac Desanti, koja je tijekom netom završene školske godine vodila aktivnosti pripreme formiranja zadruge, zajedno s kolegicama Lorenom Barić i Martinom Kalac. Uz osnivača, OŠ Marija Martinolića, status suosnivača imaju “Komunalne usluge Cres-Lošinj”, “Gra-Tis” i Miomirisni otočki vrt.

Osim predsjednice, još su u Upravni odbor zadruge izabrani Lorena Barić iz redova radnika škole, Rafaela Kuljanić kao predstavnica roditelja malih zadrugara – ujedno i tajnica zadruge, Matea Petar iz “Komunalnih usluga”, učenike predstavljaju Petar Pavličić i Nika Valendžić, a naknadno će svojeg člana imenovati Grad Mali Lošinj.

.

Pripremne aktivnosti

U pripremama za utemeljenje zadruge, u čemu je značajan doprinos dao dr. Ugo Toić iz LAG-a “Kvarnerski otoci”, održane su tri radionice – filcanju ovčje vune mališane je podučila Vesna Jakić iz creske udruge “Ruta”, Zdenka Doma vodila je radionicu izrade ukrasnih predmeta od naplavina, a Sandra Nicolich radionicu pripreme paštete od šparoga. Također su za učenike organizirani posjeti Poljoprivrednoj zadruzi u Cresu i Muzeju ovčarstva u Lubenicama. Logotip zadruge dizajnirala je profesorica likovne kulture Ružica Nemet.
.

Foto: B. Purić za Otoci.net

__________
Izvor: Otoci.net
Fotografija: B. Purić za  Otoci.net