LOŠINJ – Prva konferencija projekta ”Lošinj – zdravi grad”

Objavio: Paula Bolfan - 15.09.2018.

Formiranjem grupa koje će raditi na pet područja zaključena je prva konferencija sudionika projekta “Lošinj – zdravi grad”, održana u Lječilištu u Velom Lošinju.

Konferencija pod nazivom “Konsenzus” imala je za cilj upravo postići stanje iz svog naziva – odrediti zajedničke ciljeve proizašle iz mišljenja članova za ovu priliku formiranih radnih grupa. Pedesetak okupljenih na poziv organizatora – predstavnika zdravstvenih, odgojno-obrazovnih i socijalnih ustanova, komunalnih poduzeća, gospodarstva i udruga – razvrstano je u pet skupina koje su najprije međusobno uskladile ideje, a potom su od tako dobivenog materijala artikulirani zajednički ciljevi – prenose Otoci.net
.

5 područja zajedničkih ciljeva i kordinatori

Prema stručnom i izvanstručnom interesu, za pet područja zajedničkih ciljeva određeni su koordinatori, pa je tako za temu podrške za obitelj, djecu i mlade zadužena Melita Muškardin, za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Tanja Mikuličić, Maja Sakač ima resor kvalitete urbanog života i kvalitete življenja, Ružica Baumgarten unapređenja skrbi o starijim osobama, a Anita Mičić skrbi o osobama s posebnim potrebama.

Uoči početka konferencije, uvodno je o tzv. Slici zdravlja Grada Malog Lošinja govorila dr. Senka Stojanović iz ovdašnje ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a pozdrave su uputile zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i gradonačelnica Ana Kučić. U vođenju konferencije sudjelovali su još članovi županijskog tima za Plan zdravlja i socijalnog blagostanja – dr. Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, zatim prof. dr. Nena Rončević koja je vodila rad u grupama, te mr. Iva Josipović koja je dala završne upute članovima timova, poručivši im da bi trebali vršiti pritisak na Grad, da im omogući provedbu zacrtanih ciljeva.

Donošenjem Plana za zdravlje i socijalnu dobrobit, Lošinj će steći uvjet za dobivanje statusa “zdravog grada”, odnosno učlanjenje u Hrvatsku mrežu zdravih gradova i županija. U Europi je danas tridesetak zemalja uključenih u projekt, s preko 1500 učlanjenih gradova.

__________
Izvor: Otoci.net
Fotografija: Pixabay