LOŠINJ – Projekt “Osorski vremeplov” dobitnik je nagrade ”Simply the best”

LOŠINJ – Projekt “Osorski vremeplov” dobitnik je nagrade ”Simply the best”

Objavio: Andrea Beader - 26.11.2021.

Projekt Turističke zajednice Grada Malog Lošinja “Osorski vremeplov” dobitnik je ovogodišnje tradicionalne hrvatske nagrade “Simply the best”

Projekt “Osorski vremeplov” je nagrađen u kategoriji ‘Novi projekti u turizmu’ zahvaljujući kreativnosti, inovativnosti, razvoju i unaprjeđenju turističke ponude destinacije. Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija “UHPA i turistički časopis ‘Way to Croatia’ slijedom spomenutih kriterija. – prenosi jadranski.hr

.
Projekt Osorski vremeplov (eng. Osor Time Machine) rekonstrukcija je mogućih situacija i prostora temeljeni arheološkim i drugim stručnim istraživanjima putem tehnologije virtualne i proširene stvarnosti

U suradnji s Lošinjskim muzejom i tvrtkom Conoko, stvorio se sadržaj za jedanaest različitih priča i lokacija na otvorenom kojima se želi prezentirati Osor kakav je nekada bio, od antike, srednjeg vijeka pa do danas. Šetajući Osorom, korisnik kombinacijom naočala virtualne stvarnosti i “prave2 stvarnosti uči o povijesti Osora, a istovremeno uživa u prirodnim ljepotama mjesta.

Tehnologijom virtualne stvarnosti, korisnik na zanimljiv i uzbudljiv način upoznaje svetog Gaudencija (zaštitnika Osora). Doživljava život ljudi u rimsko doba, saznaje kako je izgledao obred krštenja u nekadašnjoj krstionici. U priči ‘Apsoros, metropola’, podiže se antički Osor, a u sljedećoj priči vidi i Samostan sv. Petra. Putem stripa, naučit će i o legendi o Argonautima te vidjeti točno iznad kanala kako se ukrcao i poznati kip Apoksiomen. Priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku Daleki akordi pozivaju svih da posjete i Osorske glazbene večeri.

.
Projektom se želi valorizirati kulturnu baštinu i povijest Osora, stvoriti dodatnu vrijednost i atraktivan turistički doživljaj

Razvijati smjer kulturnog turizma i to na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije. Zahvaljujemo organizatorima Way to Croatia i Udruzi hrvatskih putničkih agencija što su prepoznali trud uložen u realizaciju ovog projekta. Posjetitelji sada mogu doživjeti novu dimenziju prošlosti i ‘uroniti’ u novi – stari svijet Osora“, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

Svi zainteresirani mogu istražiti novu dimenziju bogate prošlosti Osora, a karte i VR naočale mogu se kupiti u Arheološkoj zbirci u Osoru.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.