LOŠINJ – Prijatelji i kolege Kabalinu poželjeli mirno more

Objavio: Pokret Otoka - 17.09.2017.

Ususret velikoj morskoj avanturi kreće Vedran Kabalin, lošinjski jedriličar koji ove jeseni namjerava sam na šestipolmetarskoj jedrilici preploviti Atlantik.

Tridesetšestogodišnji će Kabalin 1. listopada krenuti iz La Rochellea na atlantskoj obali Francuske, prema 1350 nautičkih milja udaljenom otoku Gran Canaria. To će biti prva dionica i trebala bi trajati osam do devet dana. Druga, od 2800 milja, podrazumijeva plovidbu od Kanara do Martinika u karipskoj otočnoj skupini Mali Antili, koja bi trebala trajati 17-19 dana.

Regata “Mini Transat” održava se bijenalno, za klasu “mini 650”, a za sudjelovanje u njoj valjalo je proći zahtjevne kvalifikacije – odjedriti 2000 milja bez prestanka, te tisuću milja u regatama ove klase. Kako je Kabalin u nekoliko javnih predstavljanja naglasio, neće “ganjati” rezultat i jedini mu je cilj završiti regatu. Klasa se dijeli na serijske brodove i prototipove, s tim da je Kabalinova “Eloa” serijska. Sudjelovat će 71 natjecatelj i deset natjecateljica, a zastupljeno je jedanaest zemalja. Raspon dobi sudionika je od 20 do 62 godine.

Na ručku u restoranu “Marina”, Kabalinu su mirno more i mnogo vjetra u jedrima poželjeli prijatelji i kolege iz “Lošinjske plovidbe” u kojoj je direktor marine i Jedriličarskog kluba “Jugo” u kojem je predsjednik, te drugi suradnici i predstavnici sponzora. Financijska konstrukcija projekta teži oko 90 tisuća eura, od čega trećina otpada na samu jedrilicu. Oko 80 posto potrebnog novca daju razni donatori, s tim da su neke tvrtke dale podršku u opremi i servisima.


“Mislim da sam spreman – napravio sam sve što sam mogao. Golema mi je želja da već jednom krenem na put”, kazao nam je Kabalin kojeg nakon predaha u rodnoj Rijeci najprije očekuje tridesetak sati vožnje automobila s prikolicom na kojoj je jedrilica, a po dolasku u La Rochelle pripreme i dva dana probnog jedrenja, te desetodnevne pripreme rute s obzirom na meteorološke uvjete. “Nadam se daću uživati kao i na dosadašnjim regatama”, kazao je lošinjski jedriličar, svjestan da ga mogu snaći problemi uslijed nepovoljnog vremena, ali i zdravstveni poput zubobolje, s čim će se u tom slučaju morati sam nositi. Posebna priča je režim spavanja – spavat će u intervalima od po 15-20 minuta, a proteklih je mjeseci uvježbavao i posebne tehnike buđenja i aktiviranja osjetila. Od elektronskih pomagala, na raspolaganju je tek uređaj AIS, koji može upaliti alarm u slučaju mogućnosti sudara.

Iako je nastup na regati “Transat” samostalni pothvat, zapravo je u pripremi sudjelovao velik broj različitih stručnjaka, a tu treba pridodati i podršku obitelji. Kabalinov povratak na Lošinj očekuje se potkraj studenog ili u prvoj polovici prosinca.

IZVOR : otoci.net
Tekst i foto : Bojan Purić