LOŠINJ – Muzej Apoksiomena nominiran za titulu Europskog muzeja godine

Objavio: Pokret Otoka - 07.01.2019.

Krajem prošle godine, malološinjski Muzej Apokisomena nominiran je za titulu Europskog muzeja godine među ostalih trideset i devet europskih muzeja, a ujedno je i jedini muzej iz Hrvatske koji se natječe za ovu laskavu titulu koja se dodjeljuje od 1977. godine.

Trud i ljubav djelatnika Muzeja Apoksiomena prepoznao je i Europski muzejski forum koji je prihvatio njihovu kandidaturu za prestižnu nagradu Europskog muzeja godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Nagradom se odaje priznanje na europskoj muzejskoj sceni te se tako potiču inovativni procesi u muzejskom svijetu.

Dodjela će se održati ove godine u Sarajevu od 22. do 25. svibnja. Svih 40 kandidata možete pogledati na službenoj stranici EMYA.

Lijepe vijesti nastavile su se i u 2019. godini jer se ovaj mali muzej našao i na broju 1 Top 10 muzeja u Hrvatskoj po izboru izboru 2018 Travelers’ choice TripAdvisor!

Čestitamo i držimo fige!

.
Za one koji žele znati više

Brončani kip mladog atlete Apoksiomena pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula pokraj Lošinja, na dubini od 45 metara. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena. Kip je izvađen 27.4. 1999.

Radi se o grčkom djelu iznimne očuvanosti, ljepote izvedbe i umjetničke vrijednosti, za koji se pretpostavlja da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Projekt vađenja kipa iz mora, konzervatorsko-restauratorskih radova i istraživanja te predstavljanja kipa omogućeno je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz donaciju tvrtke Oxford Maritime Ltd. Iz Velike Britanije. Konzervatorsko –restauratorski radovi započeli su 2000.g. i izvođeni su u Hrvatskom konzervatorskom zavodu u Zagrebu. Radove je vodio danas pokojni restaurator Giuliano Tordi, bivši djelatnik instituta Opificio delle Pietre Dure u Firenzi u suradnji s restauratorom –majstorom Antonijom Šerbetićem, voditeljem Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su trajali šest godina. – izneseno je na stranicama Muzeja.

Rad Muzeja, osim na Facebooku, možete pratiti i na Instagramu i Twitteru.

_______
Autorica: Marta Stupin
Naslovna fotografija: Facebook stranica Muzej Apoksiomena