LOŠINJ – Lošinjska riva u znaku pomorske baštine

Objavio: Pokret Otoka - 14.09.2017.

Večer na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju protekla je u znaku uz more povezanih tradicija…

Na prvih dvjestotinjak metara rive predstavljeni su pomorski, brodograditeljski, ribolovni, gastronomski i glazbeno-folklorni običaji, uz predstavljanje događaja koji tek slijede.

Pod nazivom “Lošinjska pomorska večer”, u sklopu festivala “Lošinjskim jedrima oko svijeta” Turističke zajednice Lošinja, predstavljeni su graditelji drvenih brodova (kalafat Franko Mavrović iz Nerezina), lošinjske regatne jedrilice u suvremenim klasama i one “starog kova”, poput regatne pasare. Svoj kutak dobio je kolekcionar Ivo Rušin iz Nerezina, s bogatom izložbom alata korištenih u gradnji drvenih barki i ribolovu, kao i Ivan Lovrić iz Punte Križa, izrađivač vrša, te Fabijan Jurčević koji je pleo ribarske mreže. Za štandom Kluba pomoraca Lošinja, vezivanje mornarskih čvorova demonstrirao je Ivan Bižaca.

Predstavljena je jedrilica lošinjskog jedriličara Vedrana Kabalina, koji ubrzo kreće na zahtjevnu regatu u kojoj će sam nastojati preploviti Atlantik, a za što već prolazi opsežne pripreme. Najavljeno je i Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, koje će se sljedeći tjedan – od četvrtka do subote – održati u Malom Lošinju i na kojemu bi domaći ribolovci mogli imati važne, možda i ključne uloge.

Očekivano, najviše Lošinjana i njihovih gostiju okupilo se uz punktove s gastronomskom ponudom na izletničkim brodovima, te uz nastupe dviju klapa – lošinjske “Čikat” i creske “Burin”, a sudjelovao je i folklor “Manfrina”.

Za završni čin večeri ostavljen je nastup Marijana Bana i grupe “Diktatori” na pozornici na glavnom gradskom trgu.

IZVOR : otoci.net

TEKST I FOTO : Bojan Purić

VIDEO : magazin.hrt