RAB – Lopar i Rab na projektu za očuvanje pomorske baštine

RAB – Lopar i Rab na projektu za očuvanje pomorske baštine

Objavio: Andrea Beader - 21.01.2021.

Za očuvanje pomorske baštine općina Lopar dobila 2 i pol, a Grad Rab 1,2 milijuna kuna. Cilj rapskog projekta je valorizacija ribarske, pomorske i brodograditeljske baštine, dok će u sklopu loparskog biti formiran interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine.

 

Lijepe vijesti stigle su sredinom siječnja na adrese dviju turističkih zajednica na otoku Rabu – one u Gradu Rabu te u Općini Lopar. Svaka od njih je tijekom proljeća prošle godine uspješno pripremila i prijavila svoje projekte na FLAG natječaj LAGUR-a Tramuntana za mjeru 2.A.1 »Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja« i oba su nedavno prihvaćena od strane Uprave ribarstva, čime je prethodna odluka Skupštine LAGUR-a dodatno potvrđena.

Turističkoj zajednici grada Raba tako su odobrena sredstva ukupne vrijednosti 1.120.518,31 kuna za projekt »Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba« čiji je opći cilj valorizacija ribarske, pomorske i brodograditeljske baštine Raba sa svrhom povećanja interesa za bavljenje ribarstvom te zaštitu ribarstvene i pomorske baštine.

.

Suvremena promocija

Projektnim aktivnostima predviđeno je postavljanje informativnih ploča na obalnom pojasu Banjola i Barbata, kreiranje edukativne rute na kojoj će biti in situ prikazana područja zanimljiva za povijest ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva, a informacije će osim na tablama biti dostupne i na web aplikaciji. Web aplikacija će na suvremeni način očuvati i promovirati ribarsku i pomorsku tradiciju i tradicionalnu brodogradnju ribarstvenog područja te će svi zainteresirani na svojim pametnim telefonima ili tabletima moći istražiti ovu tematsku rutu i podatke o ribarstvu, pomorstvu i brodogradnji Raba. Sredstva su osigurana iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

 

Ured Turističke zajednice grada Raba dočekao je vijest o dobivenim sredstvima s velikim zadovoljstvom i ponosom. Naša je želja bila da dok traje pandemija bolesti COVID-19 iskoristimo najbolje što možemo vrijeme za pripremu novih projekata, pa čak i prijavu na natječaj ovakvog tipa, koji je prvi takve vrste prijavljen od strane TZ-a od njezinog postojanja. Svjesni smo da je ovo rezultat rada čitavog sustava – od jedinice lokalne samouprave, Turističke zajednice, vanjskih suradnika na projektu te svih Rabljanki i Rabljana i želja nam je da ovo bude tek prva od mnogih uspješnih prijava na natječaje ovakve vrste, koji nam daju priliku da oplemenimo Rab i za buduća pokoljenja, poručila je direktorica TZG-a Raba Ivana Matušan.

.

Rječnik, jelovnik…

 

Turističkoj zajednici Općine Lopar za projekt »Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara« odobreno je 2.465.367,70 kuna. Kako doznajemo od direktora TZO-a Lopara Marina Mušća, riječ je o projektu koji se savršeno uklopio u planiranu nadogradnju zgrade Turističke zajednice Općine Lopar za koju je već ranije započelo ishođenje prostornoplanske dokumentacije, a u sklopu koje je predviđeno formiranje multimedijalnog/interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine. U osmišljavanju sadržaja centra, pored tima TZO-a Lopar, svoj je doprinos dala i ravnateljica Centra za kulturu Lopar Tonka Kavran, kao i vanjski suradnici, lokalno stanovništvo i ribari Lopara.

 

Izgradnjom centra očuvat će se ribarska i pomorska baština Lopara, zaštititi izložbene postave, izraditi maketa tradicionalnog plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi rječnik starih riječi, izraza i psovki s područja Lopara. Bit će izrađen i jelovnik s tradicionalnim receptima ribljih jela, a ista ta jela, tj. načini njihove pripreme, bit će snimljeni te potom i postavljeni na multimedijalne toteme kako bi bili dostupni posjetiteljima. Projektnim aktivnostima na jednom će mjestu biti objedinjeno i očuvano bogato nasljeđe za buduće naraštaje i tako na pristupačan način i prikazan način života na području Lopara što će, dakako, obogatiti i turističku ponudu Lopara.

 

Iskorak u razvoju

Odobreni projekti potvrđuju da ovaj kraj ima kvalitetne projektne ideje koje su prepoznate od šire zajednice, a ostvareni rezultati ukazuju na to da je osnivanjem LAGUR-a Tramuntana prije nešto više od 4 godine učinjen veliki iskorak u razvoju ovih područja, zaštiti prirode i podmorja, tradicije, kulture i gospodarskih djelatnosti, kao i u snažnijem povezivanju naseljenih otočnih i kopnenih mjesta.

 

– Prilika je to da turistima svijeta na novi način pokažemo ljepote starih gradova Senja, Raba, Karlobaga, Lopara i Novalje te da uz pomoć sredstava iz europskih fondova oplemenimo djelatnosti i običaje koje su od davnina karakterizirale ovaj kraj. Pred nama je vrijeme provedbe projekata, a LAGUR Tramuntana će i ubuduće podržavati razvojne projekte i inicijative koji su u skladu s važećom Lokalnom razvojnom strategijom u ribarstvu te općenito s održivim razvojem našeg ribarstvenog područja, zaključuje voditeljica LAGUR Tramuntane Petra Aničić.

 

 

__________

Izvor: www.novilist.hr

Naslovna fotografija: