LOKRUM | Fort Royal postaje novi i “moćni” sadržaj otoka Lokruma

Objavio: Pokret Otoka - 21.11.2017.

U obnovu danas zapuštene utvrde Fort Royal Društvo prijatelja dubrovačke starine kani uložiti od 3,5 do 4 milijuna kuna, kako bi cijeli taj fortifikacijski kompleks postao nova vrijednost i nezaobilazna točka pri posjetu Dubrovniku i otoku Lokrumu.

S velikim zadovoljstvom mogu najaviti kako će temeljita obnova utvrde Fort Royal na Lokrumu početi sljedeće godine. Na najvišem otočnom vrhu Glavici završena su arheološka istraživanja te je očišćen dio okoliša, pa  posjetitelji Lokruma, kojih je sve više i na tom lokalitetu, počinju postupno spoznavati dimenzije i vrijednosti te povijesne građevine. Stoga smo u naše planove uvrstili obnovu Fort Royala kako bi u konačnici i otok Lokrum i sam Dubrovnik, u doglednoj budućnosti dobio novi i moćni sadržaj.

Kazao nam je to predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanićdodajući kako je u tijeku izrada projekta obnove čiji se završetak očekuje do kraja ove godine. S timom suradnika projekt obnove Fort Royala izrađuje dubrovačka arhitektica Ursula Stanić Siništaj iz Studija Lacroma, a u novo ruho lokrumske utvrde kanimo uložiti od 3,5 do 4 milijuna kuna, ističe predsjednik DPDS-a.

Projektnim zadatkom predviđena je sanacija, rekonstrukcija i određivanje namjene tvrđave Fort Royal na Lokrumu. Cilj obnove ove tvrđave je očuvanje kulturno-povijesnog spomenika te njena revitalizacija kroz davanje nove namjene čitavoj tvrđavi, odnosno Maksimilijanovoj utvrdi i popratnim zgradama – vojnoj zgradi i barutani. Uvođenjem novih sadržaja u obnovljene zgrade tvrđava bi, uz snažnu promociju na lokalnoj i državnoj razini, trebala postati nova vrijednost i nezaobilazna točka pri posjetu Dubrovniku, odnosno Lokrumu. Sadržaji će biti prilagođeni mjestu i podneblju te privlačiti posjetitelje raznih dobnih skupina. U granicama dopuštenog obnovljene zgrade i utvrde će biti prilagođene novim sadržajima i namjenama – edukativnoj, kulturnoj, ugostiteljsko-turističkoj i sl., navodi se u projektnom zadatku Studija Lacroma o obnovi Fort Royala.

Dubrovačko područje bogato je graditeljskom baštinom koju čine, između ostalog, i brojni primjeri fortifikacijske arhitekture iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. Austrijske fortifikacije su izgubile svoj obrambeni značaj još sredinom 20. stoljeća, a danas su u potpunosti izvan funkcije, neodržavane i oštećene prirodnim i ljudskim djelovanjem ističe Ursula Stanić Siništaj. Unatoč neodržavanju i propadanju, austrijske fortifikacije su kao povijesne građevine dio graditeljskog nasljeđa iznimno kulturnog značaja i svjedoče o razdobljima razvoja vojne tehnologije i obrambene strategije te čine sastavni dio slojevitog graditeljskog nasljeđa dubrovačkog područja.

Predloženim projektom sanacije i određivanja namjene dokazuje se mogućnost i razložnost konzervatorske prezentacije ove fortifikacije i njenih ukupnih povijesnih slojeva, ali i uspostavljanje njenog skladnog i funkcionalnog suodnosa. Uređenje i obnova tvrđave Royal, puna rehabilitacija povijesnog ambijenta, te sanacija i funkcionalno osmišljavanje tog danas zapuštenog i zanemarenog kompleksa od prvorazrednog  je povijesnog i urbanističkog interesa za rehabilitaciju spomeničke cjeline otoka Lokruma, ali i šire, Grada Dubrovnika, napominje arhitektica Stanić Siništaj.

Kroz projekt predlažemo preispitivanje muzeološke prezentacije topova iz tog vremena na mjestu i na način kako su oni bili smješteni izvorno, kao i inovativna rješenja u upravljanju, revalorizaciji te ponovnoj upotrebi cijelog sustava utvrde. Smatramo da u ovaj vrijedan fortifikacijski kompleks svakako treba uvrstiti Posjetiteljski centar s pratećim sadržajima, i ispitati mogućnost korištenja tvrđave u kulturno-umjetničke svrhe (festivali, kazalište) i rekreaciju, kazala je Ursula Stanić Siništaj.

Tvrđava Fort Royal, kako navode povijesni zapisi, fortifikacijski je kompleks izgrađen u 19. stoljeću na najvišoj točki otoka Lokruma, brdu Glavica, visokom 96 metara. Sastoji se od predziđa s bastionima (osam trokutnih i dva polukružna) koji su tvorili tzv. manipulativno-operativni plato glavne središnje utvrde – Maksimiljanova tornja, vojne zgrade, barutane i cisterne. Tvrđava je od terena odvojena jarkom, a od niza identičnih tipskih građevina ove vrste na Jadranskoj obali jedina je sačuvana. Zemljište koje zauzima tvrđava Fort Royal na Lokrumu veličine je 1389 četvornih (tzv. bečkih) hvati, odnosno nešto manje od 5000 metara kvadratnih.

Nakon pada Dubrovačke Republike gradnju započinju Francuzi, pa godine 1806. general Alexander Lauriston postavlja topničku bateriju na strateški važnom položaju s kojega se lako nadzire akvatorij oko Dubrovnika i pristup u gradsku luku. Zbog neprestanih onodobnih vojnih djelovanja Rusa i Crnogoraca s ciljem zauzimanja dviju strateških točaka obrane – Srđa i Lokruma –  kako bi prisilili Francuze da izađu iz Dubrovnika , Napoleon nalaže gradnju tvrđave na Lokrumu. Već započeti radovi se u drugoj polovici 1806. intenziviraju i završavaju se 1808. godine. Tvrđava je nazvana Fort Royal, prema Napoleonovu posinku, potkralju Italije Eugeneu Beauhamaisu.

Pod austrijsku vlast Dubrovnik je potpao 1814., a tijekom 1832. i 1833. godine Austrijanci izvode znatne dogradnje tvrđave Fort Royal sukladno vojnoj tehnici tog doba. Godine 1835. u utrobi Fort Royala gradi se utvrda koja je dobila ime po austrijskom nadvojvodi Maksimilijanu Habsburškom.

Posljednji sačuvani nacrt Fort Royala iz austrijskog Državnog arhiva je tlocrt utvrde iz 1878. godine i taj je prikaz detaljniji od prijašnjih. Dispozicija ostataka građevina koji su vidljivi danas na terenu potvrđuje autentičnost: prsten zidova ostaje nepromijenjen u odnosu na ranije tlocrte budući da polukružni i trokutasti bastion ne mijenjaju svoj izgled i poziciju.
Prema dostupnim podacima tvrđava Fort Royal i sve građevine u njoj nisu bile obnavljane i bile se prepuštene zubu vremena. Već narušena tvrđava na lokrumskoj Glavici dodatno je teško oštećena tijekom agresije na Dubrovnik 1991./1992. godine.

Napisao i snimio: Luko BRAILO 

 

 

IZVOR i FOTOGALERIJA:  dubrovniknet.hr

Tagovi: ,