Ljetna škola u sklopu projekta PEGASUS – Funkcionalnost mikromreže

Ljetna škola u sklopu projekta PEGASUS – Funkcionalnost mikromreže

Objavio: Ana Marija Jakas - 26.05.2019.

Dvodnevna ljetna škola održati će se 30. i 31. svibnja 2019. godine u Cagliariju u sklopu projekta PEGASUS koji je financiran programom Interreg Mediteran.

Ova ljetna škola ima za cilj pokriti većinu funkcionalnosti mikromreže i njegove različite načine rada s trenutnim tehnologijama, u skladu s ciljanim politikama paketa čiste energije EU. Distribuirano upravljanje i upravljanje aktivnom mrežom kroz mikromreže vrlo je obećavajuće u omogućavanju visoke upotrebe obnovljivih izvora energije, integraciji novih tehnologija i rješavanju navedenih izazova na koordiniran način.
.

Slikovni rezultat za microgrid summer school

.

ZAŠTO SUDJELOVATI?

Tijekom ovog dva dana, sudionici će istražiti koji su izgledi za otvaranje mikromreža za lokalnu / regionalnu energetsku tranziciju. Posebna pozornost bit će posvećena razumijevanju kako mikromreže mogu postati aktivne komponente integriranih mreža, optimizirati korištenje lokalnih energetskih resursa i omogućiti nulu ugljičnog otiska općina i zajednica. Tijekom rasprave, partneri PEGASUS-a iskoristit će svoje znanje iz eksperimentiranja simulacije funkcioniranja mikromreža u 7 pilot područja: Francuskoj, Cipru, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Malti i Grčkoj (saznajte više o pilotima ovdje). Modeliranje mikromrežnih poslovnih modela ključni je cilj ovog dvodnevnog događaja.

 

KONTEKST

Politički okvir Europske komisije za klimu i energiju za 2030. godinu usmjeren je na nisko-ugljičnu tranziciju koja iz temelja iznova zamišlja elektroenergetski sustav. Iako dekarbonizacija električne energije nije jedino predloženo djelovanje, tvrdi se da će „prije nego kasnije“ elektroenergetski sustav bez ugljika omogućiti ublažavanje u drugim sektorima i ubrzati prijelaz na društvo s niskom razinom ugljika. Spomenuta tranzicija mogla bi potaknuti europsko gospodarstvo, zahvaljujući povećanim ulaganjima u revolucionarne tehnologije i niskoenergijske izvore energije, kao što su obnovljivi izvori energije (OIE).

Međutim, integracija OIE u tehnička ograničenja sustava i bez ugrožavanja sigurnosti opskrbe i ekonomskog rada elektroenergetskog sustava predstavlja veliki izazov. Da ne spominjemo da je smještaj u rastu opterećenja i problemi starenja infrastrukture još više izazivaju situaciju.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijavu za ljetnu školu moguće je izvršiti na poveznici.

 

__________
Izvor: eventbrite.com
Naslovna fotografija: wikipedia