“Legende svjetla” 200 godina hrvatskih svjetionika

Objavio: Pokret Otoka - 25.03.2018.

U noći 17. travnja 1818. godine na Savudriji je prvi put zasvijetlio feral, a koliko je događaj bio važan govori i činjenica da je paljenju prvog svjetionika na Jadranu nazočio i sam car Franjo I. Sljedeće stoljeće Austro-Ugarska država gradila je svjetionike na istočnoj obali Jadrana koji do danas odolijevaju najtvrđim vremenskim neprilikama. Obilježavajući ovu obljetnicu, ekskluzivno najavljujemo premijeru dokumentarnog filma Legends of The Light u Bruxellesu u Europarlamentu, početkom svibnja.

 

Autor knjige Legende svjetla, Jurica Gašpar / Photo: Boris Kačan

 

U godinu dana rasprodano prvo izdanje knjige

– Ekipa okupljena u Udrugu Lux Mediterraneum tri godine je istraživala jadranske svjetionike. Ploveći na jedra obišli smo svih 48 lokacija na hrvatskom dijelu Jadrana, snimali izjave preostalih svjetioničara, fotografirali izuzetne krajobraze usred različitih vremenskih (ne)prilika i naposljetku uspjeli skupiti dragocjen materijal vjerojatno posljednjih svjetioničara, njihovih priča i povijesne građe kakvu do sad nismo mogli vidjeti. Vrhunac našeg logistički izuzetno kompleksnog projekta bio je dovršiti ga do kraja.Raduje me kazati da smo uspjeli u tome. Štoviše, uspješno smo izdali knjigu Legende svjetla, profesora Jurice Gašpara čije je prvo izdanje rasprodano i upravo radimo na tome da tiskamo drugo – kazao je direktor projekta, Gordan Smadilo.

 

Gordan Smadilo / Photo: Morski.hr

 

U Europskom parlamentu predpremijera dokumentarca

– Ono što slijedi, nadilazi i naša prethodna očekivanja. Pozvani smo u Bruxelles kao sjedište Europske Unije da upravo u Europarlamentu 2. svibnja ove godine u najboljem svjetlu predstavimo svoj projekt i na dostojanstven način obilježimo 200 godina od paljenja prvog svjetla u Savudriji. Osim velike izložbe i predavanja profesora Gašpara, čast mi je najaviti predpremijeru dokumentarnog filma Legends of The Light autora Igora Goića.

Autor dokumentarnog filma Legends of The Light, Igor Goić / Photo: Morski.hr

Osim Bruxellesa, premijere očekuju odabrani gradovi Europe, pa izdvojimo još Beč kao sjedište države u kojem se planirala i dovršila gradnja mreže sigurnosti plovidbe koju baštinimo i danas – nastavlja Smadilo i znakovito kaže kako to još nije sve, jer će se ova obljetnica obilježavati cijelu godinu i diljem Hrvatske, ali detaljnije o tome, kada dođe vrijeme.

Iz Udruge najavljuju gostovanja i diljem hrvatskih gradova, a obilježavanje ove obljetnice pričama iz knjige i video insertima iz filma Legende svjetla ekskluzivno će u rubrici Svjetionici prenositi portal Morski.hr. Za drugo izdanje knjige Legende svjetla, možete se predbilježiti ovdje.

 
 

I.B.

Foto: Andro Nigoević

Izvor: Morski.hr