Lavandino cvijeće ponovo će oživjeti hvarska polja

Objavio: Pokret Otoka - 31.03.2017.

Ono malo mještana što živi u selu Velo Grablje u blizini grada Hvara na otoku Hvaru još se sjeća godina kada su im djedovi i bake, majke i očevi ranom zorom ranili i odlazili u polje brati lavandu kojom ih je majka priroda bogato darivala, a otok učinila nadaleko poznatim.

Kada bi i zadnja pošiljka bila isporučena prionulo bi se na nove poslove, uglavnom na izgradnju novih suhozida jer trebalo je ono malo škrte zemlje očistiti od kamena i proširiti lavandina polja koja bi im drugu godinu donosila još više posla i truda, ali nitko za to nije mario jer svaki novi snopić donosio je veće zadovoljstvo. Posao je cvjetao sve do 1997. kada je veliki požar opustošio sve pred sobom, lavandina polja su potpuno utihnula, a stari težaci otišli na počinak. Međutim skupina mladih entuzijasta okupljena u udruzi „Pjover“ ne da zaboravu da ovlada sjećanjima i u turističke proizvode utiskuje lavandino cvijeće puno uspomena pružajući tako posjetiteljima nezaboravan doživljaj, a mještanima Velog Grablja ostanak na selu.

Jedan od tih entuzijasta je i Ivan Zaninović Grande (35), mladi čovjek koji ne dopušta da ljepota i tradicija Velog Grablja i otoka Hvara ostane zarobljena u kamenu i zemlji kojoj su se desetljećima njegovi stari ranom zorom klanjali i s večeri pozdravljali, a on im kroz očuvanje tradicije i baštine želi zahvaliti na bogatstvu koje su mu ostavili.

„Otok me uvijek vukao još dok sam živio u Splitu , svaki slobodan dan i praznike provodio sam na škoju sve dok se nisam i trajno prije deset godina preselio najprije u Hvar, a potom, prije godinu dana na moju djedovinu u Velo Grablje . Ono ima svega desetak stanovnika, nekolicina mještana je u mirovini, a dvije mlade obitelji posvetile su se turizmu i iznajmljuju obnovljene kuće , a ja sam grafički dizajner, pa mogu raditi bilo gdje“ – skromno će Ivan i nadodaje: „ Mještani se uglavnom bave maslinarstvom, a oni iseljeni u Hvar prema običaju dolaze na nedjeljnu misu kada se malo podruže i zaigraju balote. Meni i mojim kolegama iz udruge „Pjover“ cilj je povijest pretočiti u sadašnjost i na taj način mještanima omogućiti ostanak na selu, dovesti nove mlade obitelji, očuvati kulturnu i prirodnu baštinu, a brojnim turistima koji nas pohode tijekom ljeta omogućiti doživljaj kojeg će se rado sjećati i o njemu pričati“.

Egzistencija i budućnost mještana jedino se može razvijati kroz prizmu turizma, a prilike se stvaraju kroz implementaciju projekta Etno-eko selo kojeg „Pjoveri“ razvijaju preko deset godina. Projekt se temelji na izvornosti, inspiriran je kulturno povijesnom baštinom i težnjom suvremenog čovjeka da pobjegne iz urbanog života i stanje svijesti prebaci u mirno ruralno okruženje. Mnogi se slažu da bi lavandina polja zasigurno zauvijek utihnula da nije ove skupine entuzijasta koja već godinama revno radi da od svoje tradicije napravi vrijedan turistički proizvod.

Najviše nas je smetalo kad bi čuli da je Hvar otok lavande, a lavande sve manje. Stoga smo u suradnji s gradom Hvarom i TZ Hvar te našim sponzorima i volonterima pokrenuli Festival lavande na kojem nastojimo prikazati svu raskoš i dobrobiti lavandina cvijeta, a ove godine od 30.6-1.7.2017. g. pripremamo deveti po redu. Na jedno mjesto okupljamo proizvođače i posjetitelje, organiziramo prezentaciju destilacije, žetvu, gradnju suhozida te razna predavanja, a tijekom turističke sezone sušeni cvijet lavande, lavandino ulje, sapune i slične proizvode plasiramo na tržište.

Zanimanje turista i agencija za ovakvu vrstu proizvoda i ponude koja uključuje smještaj na selu, aktivan odmor uz žetvu lavande te degustaciju autohtonih jela iz godine u godinu sve je veći što je našim mještanima dobar vjetar u leđa jer im daje mogućnost da riješe pitanje egzistencije i ostanu živjeti u svome malome mjestu. Otvorili smo etno zbirku, turisti mogu vidjeti staru destileriju, a s gradom Hvarom i TZ-om grada Hvara nastojimo pronaći održiv model proizvodnje novih nasada. Grgo Fistonić iz Zastražišća mladi je poljoprivrednik entuzijast koji je zasadio nova lavandina polja i u djelatnoj sinergiji možemo puno toga napraviti i otok ponovo obojiti u ljubičaste tonove što nam i jest jedan od važnijih ciljeva. Stoga je za 20. travnja planiran okrugli stol na temu „Budućnost lavande na otoku Hvaru“- nastavlja Ivan svoju priču.

Svjesni su „ Pjoveri“ da na poljima Velog Grablja lavanda ne može cvjetati istom snagom kao prije jer škrta zemlja traži brojne ruke, ali nažalost one su se raselile i na škoju ih je ostalo vrlo malo. Stoga „Pjoveri“ za zamjenu nastoje oblikovati radionice i proizvode koji odišu vremenom kada je lavandin cvijet i miris ispunjavao otok i privlačio brojne trgovce.

Udruga Pjover osnovana je 2006. s namjerom da se zaštiti i revitalizira kulturna i prirodna baština Velog Grablja. Mjesto je godinama stagniralo s čime se ovi mladi ljudi nisu mirili. Stoga su i pokrenuli sve ove aktivnosti nastojeći tako potaknuti život dostojan čovjeka u malome otočkome mjestu. Nisu se mirili s ispraznim obećanjima već su kreativnim idejama te hrabrim i konkretnim potezima sve više napredovali nadajući se pritom da će malo po malo doći vrijeme kada će se od lavande i njezinih proizvoda moći ponovo dobro živjeti.

IZVOR: Dalmacija danas

Foto: Ivan Zaninović Grande