LASTOVO – Posjetite festival LUZ – Lastovo U Zvijezdama

Objavio: Paula Bolfan - 15.04.2018.

Duga tradicija glazbenih festivala na Lastovu ove će godine dobiti sasvim novu dimenziju, naime, volonteri udruge Kontrast u suradnji sa nekoliko srodnih udruga prihvatili su se organizacije novog festivala pod imenom „Lastovo u zvijezdama“.

Naš najudaljeniji nastanjeni otok na četiri će dana od  22. – 25. lipnja 2018  postati pozornica za sve ljubitelje glazbe i prirode, jer lajt-motiv festivala upravo je zaštita očaravajućeg okoliša Parka prirode Lastovsko otočje na prostoru kojega će se program i održavati.

.

Festival za sve generacije

Zamišljen kao interdisciplinarna manifestacija za sve generacije, LUZ festival će tijekom četiri dana tradicionalno produženog lipanjskoga vikenda (22.-25.) svim posjetiteljima ponuditi zaista raznoliku ponudu kulturnih i ekoloških aktivnosti.

Dnevni program u novootvorenom kampu Zaglav uključivati će volonterske akcije čišćenja plaža od plastičnih naplavina, edukativne radionice pod okriljem stručnjaka Greenpeace-a i Pokreta otoka, yogu za djecu i odrasle, malu školu žongliranja kao i slack-line vratolomije, te još neka iznenađenja koja organizatori za sada drže u tajnosti. Sav otpad sa festivala razvrstavati će se i propisno zbrinuti u za to odgovarajućim institucijama na kopnu budući da Lastovo za sada nema potrebnu infrastrukturu.

Poseban naglasak stavljen je na najmlađe Lastovce i njihove goste, pa će tako uz razne poučne ekološke aktivnosti imati priliku sudjelovati u tematskoj predstavi japanskoga kamishibai-teatra, vezanoga uz tradiciju lastovskog poklada staru preko pola tisućljeća.


.

Program

Večernji program odvijati će se u prostoru bivšeg ljetnog kina Doma mladih u Ublima, koji se velikim naporima Općine Lastovo iz negdašnje ruševine transformira u reprezentativnu pozornicu idealnu za događanja ovoga tipa.

na otvorenome, live koncerti u intimnom okruženju te DJ izvedbe etabliranih i neafirmiranih umjetnika samo su dio planiranog programa, a kao posebna atrakcija izdvaja se promatranje zvijezdanog neba teleskopima u suradnji sa astronomskom udrugom iz Korčule. Organizatori ističu kako im je uz očuvanje prirode i zaštitu okoliša primarni cilj smanjiti društvenu izolaciju kojoj su naši otoci podvrgnuti veći dio godine, pa će tako među izvođačima i mentorima biti umreženi ljudi sa skoro svih dalmatinskih otoka.

Manifestacija je pod pokroviteljstvom Općine Lastovo i Parka Prirode Lastovsko otočje, a u susret organizatorima izašla je i riječka Jadrolinija, koja će svim posjetiteljima festivala pružiti besplatan prijevoz osobnih bicikla na otok.
.

Foto vizual: Frane Balta

.

Broj ulaznica ograničen –  osigurajte svoju!

Iz udruge Konrast napominju kako će broj ulaznica biti limitiran na 500 te pozivaju sve zainteresirane da svoju ulaznicu po pristupačnoj cijeni kupe već u pretprodaji koja starta početkom svibnja kako bi izbjegli last-minute razočaranja. Više o samoj manifestaciji, izvođačima i rasporedu aktivnosti potražite na Facebook stranici festivala.

_________
Autor: LUZ festival
Fotografija: Lastovo u zvijezdama