LASTOVO – Park prirode ”Lastovsko otočje” 29. rujna slavi 13. rođendan

Objavio: Paula Bolfan - 24.09.2019.

Park prirode „Lastovsko otočje“ obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2i 143 km2 morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.

Lastovsko otočje˝ je zbog svoje mistične ljepote,  naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode, što ga čini jedanaestim i najmlađim Parkom prirode u Hrvatskoj – prenosi Morski.hr

Podsjetimo, na Lastovu se trenutno održavaju radionice koje su uvod u simpozij koji počinje na dan proglašenja otočja Parkom prirode.

Više pročitajte na Anatomija otoka: Radionica i simpozij “LA. Agriculture 2019.”

.

foto: PP lastovsko otočje

.
Bogata kulturno povijesna baština i tradicija

Posebitost ˝Lastovskog otočja˝ čini i bogata kulturno povijesna baština – brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest.

Povodom Dana Općine Lastovo i nebeskih zaštitnika Sv. Kuzme i Damjana u Lastovu se u četvrtak, 26. rujna, održava 6. izdanje Međunarodnog jesenskog crossa “Sv. Kuzma i Damjan” za djecu vrtićke dobe te školarce i odrasle.

___________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: PP Lastovsko otočje