LASTOVO – Mladi liječnik iz Zagreba došao na najudaljeniji naseljeni otok

LASTOVO – Mladi liječnik iz Zagreba došao na najudaljeniji naseljeni otok

Objavio: Andrea Beader - 21.11.2022.

S Lastova su u godinu dana pobjegla dvojica liječnika, treća sreća im je liječnik iz Zagreba koji je došao dva dana nakon što je diplomirao

Vijest da je netko iz Dalmacije otišao u Zagreb graditi karijeru je uobičajena, no priča da je netko zagrebački asfalt zamijenio najizoliranijim otokom u najmanju je ruku rijetka. Mladi liječnik dr. Fran Blažević upravo je to učinio preselivši se na Lastovo na kojem radi kao liječnik opće prakse, a učinio je to svega dva dana nakon završenog medicinskog fakulteta u Zagrebu – prenosi slobodnadalmacija.hr

Fran je zamjena ugovornoj obiteljskoj liječnici koja je postala općinska načelnica. Na najudaljeniji hrvatski otok došao je ovog ljeta, u žiži sezone kada se broj stanovnika nerijetko utrostruči i uskoro doživio niz izazovnih situacija.

– Već drugi tjedan bila je jako ozbiljna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav – priča ovaj dvadesetsedmogodišnjak te dodaje kako je dosad imao lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji.

 

Konzultacije s KBC Split i Zagreb

U slučaju dvojbe konzultira se s iskusnijim kolegama, ponajprije onima iz KBC-a Split i Zagreb kojima se zahvalio.

– Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći – izjavio je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima.

O problemima ovog udaljenog otoka progovorila je pak za HRT i načelnica Lastova Anita Jančić Lešić koja kaže kako se mladi teško odlučuju na selidbu na otok pa im je tako dr. Blažević već treći liječnik u godinu dana. Ipak, nada se njegovu ostanku jer se još kao dijete zaljubio u Dalmaciju i more tako da je poziv na dolazak rado prihvatio.

Zima na otoku donosi pak nova iskušenja, preostaje nam nadati se kako će se dr. Blažević uspješno nositi s njima. Mi mu svakako želimo uspjeh!

 

__________
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Unsplash