LANZARNOTE – Drugi Forum o otocima ove godine održava se u Španjolskoj

LANZARNOTE – Drugi Forum o otocima ove godine održava se u Španjolskoj

Objavio: Maja Jurišić - 07.10.2018.

U suradnji s Vladom Kanarskog otočja održat će se 5. studenoga 2018. pod pokroviteljstvom Europske komisije, drugi po redu Forum o otocima. Ove godine Forum se održava na  Lanzarnote, španjolskom otoku koji pripada Kanarskom otočju.

Forum inspiriran otocima i otočnim regijama koji se zbog svojih specifičnih geografskih i klimatskih uvjeta suočavaju s nizom energetskih izazova. Istodobno, ovi izazovi predstavljaju i priliku da se na otocima pokrenu inovacije u procesu tranzicije na čistu energiju.

Europska komisija upravo je to prepoznala u svom priopćenju “Čista energija za sve Europljane”, a europski otoci imaju potencijal da postanu razvojni centri tranzicije čiste energije na međunarodnoj sceni.

Organizacijski tim okupljen u projektu “Clean Energy for EU islands predano radi na kreiranju prostora za energetska pitanja stanovnika otoka koje vide kao začetak energetske tranzicije i ključni su za razvoj politike. Cilj Foruma je okupiti građanske organizacije, lokalne vlasti, tvrtke i istraživače kako bi razmijenili najbolje prakse i unaprijedili suradnju s ciljem tranzicije na čistu energiju na otocima u EU. Na forumu će sudjelovati brojni govornici uključujući i predstavnike institucija EU-a, stručnjake i lokalne predstavnike uključene u tranziciju čiste energije.

Podsjetimo se, Europska komisija zajedno s 14 država članica, potpisala je u svibnju 2017. godine “Političku deklaraciju o čistoj energiji za otočje EU” pod Malteškim predsjedanjem. Nedugo nakon toga pokrenuta je inicijativa Clean Energy for EU Islands na prvom otočnom forumu koji se održao u Chania na Kreti, otoku u grčkom arhipelagu. Inicijativa promiče samoodrživost otoka, potiče smanjenje ovisnosti o skupim uvoznim fosilnim gorivima i ima za cilj olakšati isporuku najboljih dostupnih čistih tehnologija na otoke. Komisija se zalaže da energija koja se tiče otočana i otočnih zajednica bude predvodnik energetske tranzicije i pokretač razvojne politike.

U suradnji s Europskim parlamentom Komisija je osnovala tajništvo kako bi postignula ciljeve inicijative Clean Energy for EU Islands. Tajništvo je operativno od lipnja 2018., a djeluje kao platforma razmjene dobre prakse za dionike otoka te osigurava izgradnju kapaciteta i pružanje savjetodavne usluge i tehničke podrške u tranzicijskom periodu.

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: euislands.eu