Kurnatski vremeplov

Objavio: Pokret Otoka - 26.12.2017.

Izložbom ‘Kurnatski vremeplov’ u Muzeju grada Šibenika 21.12. 2017 su predstavljena arheološka istraživanja koja se provode posljednjih desetak godina na lokacijama Tureta i Tarac u Nacionalnom parku Kornati. O povijesnim nalazima na atraktivan način svjedoči multimedijalni postav priznatog šibenskog dizajnera Ante Filipovića Grčića koji prikazuje fotografije, karte i nalaze s Kornata.

– Prikazana je ukupna arheologija Kornata, iako je većinom riječ o Tarcu i Tureti, a izložba je nastala u suradnji Sveučilišta u Zadru i našeg muzeja – kaže nam ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević.

Istraživanja je vodila arheologinja Irena Radić Rossi kaže da je ovu izložbu važno vidjeti da se upozna bogata Kornatska prošlost jer se najbolje može upoznati preko ovih lokaliteta.

– Čak od prapovijesti do naših dana. Osim toga, važno je podijeliti svu tu ljepotu i to smo uspjeli ovdje u šibenskom muzeju zahvaljujući ideji i realizaciji jer izložba je bogata fotografijama i video materijalima koji dočaravaju ono što mi doživljavamo istražujući Kornate – pojašnjava arheologinja Radić Rossi te dodaje da je vrijedno vidjeti kako se iz malih, neuglednih stvari puno toga može naučiti i iščitati.

 

Vjerujem da ima još puno toga za otkriti

 

Pred crkvom Gospe od Tarca pronašli su materijale iz 7. stoljeća prije Krista, a o tome, kaže, nisu ni sanjali. Naišli su i na bogate slojeve koji su nekada pripadali rimskoj villi i puno tragova te ville koji svjedoče o burnom životu tog doba, ali i o skromnijem životu u srednjem vijeku kao i ‘obnovljenu situaciju’ u 14 . ili 15. stoljeću.

– Nešto od toga se vidjelo na terenu, a nešto je bilo skriveno. Vjerujem da ima još puno toga za otkriti i da ćemo naš mozaik o Kornatskoj prošlosti osnažiti novim kockicama – kazala je Irena Radić Rossi.

Izložbu je otvorila zamjenica načelnika općine Murter-Kornati Julia Ježina kazavši da su Kornati dio našeg identiteta, a ova izložba o prošlosti još je vrjednija u vrijeme kada se sve više okrećemo budućnosti.

Prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Farčić naglasio je kako vrlo rado dolazi u Šibenik, ali da su najbolje mjesto susreta Zadra i Šibenika uvijek bili Kornati.

– Te otoke možemo smatrati sastavnim dijelom naše dijamantne otočne ogrlice koja ukrašava pročelja naše obale i cijele Hrvatske. U tom smislu, otoci imaju pravo tražiti posebnu skrb. Na Kornatima imamo čudesan susret čovjeka i prirode te mora i mediteranske vegetacije. Čovjek je tu ostvarivao osnovnu ljudsku egzistenciju, ali i samoga sebe – kazao je prorektor Farčić.

‘Kurnatski vremeplov’ ili 439. povremenu izložbu Muzeja grada Šibenika možete razgledati do 2. veljače 2018. godine.

Tarac i Tureta zaljubljeni par

 

 

Izvor :  Šibenik.in