KRK – Započela realizacija projekta Sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanje

Objavio: Pokret Otoka - 24.11.2017.

O projektu izgradnje Sustava prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka već smo pisali OVDJE.

Da podsjetimo, radi se o projektu vrijednom 510,9 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega je 369,1 milijuna kuna bespovratnog europskog novca, u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a drugi dio osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (33,33% odnosno 47,2 mil.kuna), Hrvatske vode (33,33%, odnosno 47,2 mil.kuna), te šest krčkih jedinica lokalne samouprave u kojima će se taj projekt realizirati i Ponikve voda d.o.o. (također u udjelu 33,33% odnosno 47,2 mil.kuna). Udjeli lokalnih samouprava ovise o duljini fekalne kanalizacije i prateće infrastrukture koja će se graditi na području pojedine lokalne zajednice te veličini uređaja za pročišćavanje.

Radovi na projektu započeli su 22. studenoga 2017. Ispred hotela Dražica u Gradu Krku, a predstavili su ga ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor “Ponikve voda” Frane Mrakovčić te u ime također tamo nazočnih čelnika svih jedinica lokalne samouprave otoka Krka krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Gradonačelnik Vasilić rekao je da taj projekt počinje nakon što je uspješno riješen dovod vode do svakog otočnog domaćinstva i uređen sustav ekološkog gospodarenja otpadom na otoku Krku, odnosno da se ovim projektom zatvara komunalno opremanje otoka.

Ministar Ćorić je istaknuo da je ovo ogroman projekt, vjerojatno obujmom najveći projektu na otoku Krku nakon izgradnje Krčkog mosta te dodao kako je to i jedan od većih projekata koji se financiraju iz EU fondova, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike jer će se izgraditi 85 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirati gotovo 40 kilometara vodovodne mreže. Realizacijom tog projekta, u roku od 27 mjeseci, poboljšat će se kvaliteta života na otoku Krku i kvaliteta turističkih usluga, kao i cijelog otočnog gospodarstva, zaključio je ministar Čorić.

Direktor “Ponikve voda” Frane Mrakovčić objasnio je da će projekt obuhvatiti radove na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te na proširenju i dogradnji sustava javne odvodnje u priobalnim mjestima na području šest otočnih jedinica lokalne samouprave, sve osim Vrbnika za kojeg će se također uskoro pronaći rješenje. Tako će se za područje općine Omišalj (mjesta Omišalj i Njivice) utrošiti 84.470.282 kuna, Malinska-Dubašnica ((Sv. Vid Miholjice, Porat i Vantačići) 88.336.803 kuna, Krk (Krk i Kornić) 102.498.942 kuna, Punat 43.468.664 kuna Dobrinj (Čižići, Soline, Klimno i Šilo) 74.643.137 kuna i Baška (Batomalj, Draga Bašćanska i Jurandvor) 55.459.561 kuna.

Naručitelj radova je otočna komunalna tvrtka „Ponikve voda d.o.o.“ izvođači su slovenske tvrtke „Gorenjska gradbena družba d.d.“ iz Kranja i „Kolektor CPG d.o.o“ iz Gorice, a trajat će 27 mjeseci tako da bi trebali biti dovršeni do prosinca 2020. Radovi će se istovremeno obavljati na svim gradilištima, neće se obavljati tijekom turističke sezone (od sredine lipnja do sredine rujna), a uključuju radove na 79,4 kilometara gravitacijskih cjevovoda otpadnih voda, 6,9 kilometara tlačnih cjevovoda otpadnih voda te 26 crpnih stanica, 7730 novih kućnih priključaka na sustav odvodnje, 700 zasebnih crpnih stanica, kao i radove na rekonstrukciji 39,8 kilometara vodovodne mreže i druge radove.

Projekt je sukladan je s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda kroz pružanje 100-postotne usluge prikupljanja i obrade sekundarnih otpadnih voda stalnog stanovništva, industrije, trgovine i turizma.

Prikupljanjem i obradom otpadnih voda smanjit će se ili izbjeći izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo te doprinijeti osiguranju dobrog stanja podzemnih voda u skladu s okvirnom direktivom o vodama, podizanja životnog standarda i promicanje održivog i ravnomjernog razvitka.

Na prigodno upriličenoj tiskovnoj konferenciji, osim pitanja novinara ministru Čoriću o ovome projektu, nije mogao izbjeći pitanje o nekadašnjoj Dina petrokemiji u čijim se spremištima pokraj Omišlja i dalje nalaze opasne tvari, a koje su trebale biti maknute još prije gotovo dva mjeseca.Odgovorio je da se u njegovom ministarstvu i dalje radi na rješavanju ovog problema, da su još u kolovozu ove godine napravili akcijski plan čije su neke prve faze već realizirane, a ono što očekuje je da do kraja ožujka sljedeće godine sav otpad iz Dine bude zbrinut.

Foto : Općina Omišalj

IZVOR :  otok-krk