KRK – Vrbnički statut – pravni dokument pisan glagoljicom na hrvatskom – 1388.

Objavio: Pokret Otoka - 02.09.2017.

Danas je Krčki (Vrbnički) statut, kako glasi njegov službeni naziv, bitno vrelo srednjovjekovnoga prava.

Mjesto Vrbnik na otoku Krku neraskidivo je vezan uz knezove Frankopane koji su obilježili povijest otoka od 1118. do 1480. godine. Ta poznata velikaška obitelj potekla je upravo iz Vrbnika, a ostatci njihova dvorca Gradec i danas se nalaze iznad Vrbničkoga polja. S njihovom vladavinom Vrbnik doživljava svoj potpuni procvat kao dobro organizirana gradska sredina i najsnažnije glagoljaško središte otoka koji se i smatra kolijevkom glagoljaštva.

Život u Vrbniku određen je 15. siječnja 1388. godine Vrbničkim statutom (naziva se još i Krčkim ili Vrbanskim statutom) u vrijeme Ivana i Stjepana Frankopana. Pisan je hrvatskim jezikom na glagoljici i po starosti je drugi takav hrvatski dokument, iza Vinodolskog zakonika iz 1288. godine. Vrbnički statut potvrđuje status Vrbnika, kao administrativno i političko središte otoka Krka u 14. stoljeću. Većinu propisa u statutu posvećena je kaznenom pravu. Odredbe statuta nisu kodificirane u isto vrijeme, najstarija odredba je datirana u 1362. godinu.

Statut nije sačuvan u izvorniku, već u prijepisu vrbničkog svećenika Grgura Žaškovića iz 1526. godine na glagoljici i latinici, a sastavljen je od 36 pergamenskih listova. Uvez je Statuta izvorni, a knjižica je mala s drvenim koricama presvučenim tamnosmeđom kožom s ostatcima dviju metalnih kopči.

Rukopis je restauriran 1949. godine., a Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otkupila ga je 1962. od nasljednikâ kanonika Petra Petriša, posredovanjem Ivana Matanića iz Vrbnika. Danas se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga, a javnosti je dostupan i u sklopu Digitalizirane baštine NSK.

Piše: Dražen Krajcar

 

Izvor: povijest.hr