KRK – Umjesto policijske postaje – moderan društveni centar!

Objavio: Pokret Otoka - 12.01.2018.

U tijeku je izbor izvođača radova kojima će zgrada policije biti ogoljena do nosive konstrukcije, a potom dograđena i obogaćena nizom novih prostora i sadržaja. Svoju bazu tu će dobiti omišaljski DVD i više udruga, a potpuno novi dio kompleksa predviđen je za multifunkcionalnu dvoranu s 300 sjedećih mjesta.

Netom započela 2018. godina definitivno je ona u kojoj će se, prenose nam predstavnici Općine Omišalj, početi ostvarivati dugoočekivani projekt izgradnje »Društvenog centra Omišalj« – najvažnijeg kompleksa društvene infrastrukture tog najsjevernijeg krčkog lokalnog središta. Taj i više no potreban društveni projekt, kaže omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović, došao je do faze pred sam početak realizacije, odnosno postupka odabira najpovoljnijeg izvođača radova koji bi na transformiranju kompleksa bivše policijske postaje u nov, suvremeni, multifunkcionalan prostor trebali krenuti već za koji tjedan.

Na adresu Općine Omišalj u propisanom su roku pristigle dvije ponude zainteresiranih izvođača zahtjevnih radova te upravo ovih dana ističe rok unutar kojeg će lokalna uprava odabrati izvođače planiranih zahvata. S njima će potom biti potpisan ugovor o izvođenju radova temeljem kojeg bi žitelji Omišlja nove društvene sadržaje ondje trebali dobiti krajem ljeta iduće, 2019. godine.
Foto: Novi List

»Klizne« dimenzije

Radovi koji će ondje vrlo skoro krenuti, bivšu će policijsku postaju najprije potpuno ogoliti, sve do nosive konstrukcije, a potom, zahvaljujući iznimno brojnim, ali i nimalo nezahtjevnim preinakama, dograditi i obogatiti nizom novih prostora i sadržaja. U prizemlju budućeg Društvenog centra bit će tako uspostavljena dva zasebna krila od kojih će jedno biti namijenjeno omišaljskim DVD-ovcima koji će u straženjem dijelu kompleksa dobiti funkcionalan i prostran vatrogasni dom koji će se rasporostrirati na 316 četvornih metara. Onaj centralni dio postojeće zgrade, prenose nam omišaljski općinari, pretvorit će se u foaje koji će »toplom vezom« potom biti povezan s budućom multifunkcionalnom dvoranom, potpuno novim dijelom tog kompleksa, unutar koje bi se mjesta trebalo naći za čak tri stotine sjedećih mjesta.

Prostor namijenjen održavanju različitih kulturnih događanja i društvenih okupljanja, odnosno koncerata, kazališnih i kino predstava moći će se kliznim pregradama dimenzijama prilagođavati karakteru svih događanja koja će se ondje ubuduće upriličavati, a cjelokupni će prostor, ističu u Općini, moći biti i potpuno »ispražnjen« od sjedalica zahvaljujući čemu će budući Društveni centar moći biti i mjesto održavanja svih onih tradicionalnih pučkih zabava i veselica kojima Omišalj, zbog nepostojanja takvog prostora, na žalost njegovih žitelja dosad jednostavno nije mogao biti domaćin.

Kat udrugama

Društveni će centar u svom središnjem dijelu prizemlja imati i mogućnost uspostave prikladnih ugostiteljskih i sanitarnih sadržaja, dok će prostorije na katu biti namijenjene lokalnim udrugama. Dvije od sedam prostorija koje će biti uređene na katu DC-a, prenosi nam Ahmetović, postat će dom omišaljskog Radio kluba, a isto će toliko prostorija na raspolaganje dobiti i članovi dviju iznimno aktivnih omišaljskih karnevalskih udruga. Jedan od prostora na katu poslužit će i kao poveća sala za sastanke članstva omišaljskog DVD-a, ali i svih ostalih udruga i organizacija koje će postati »stanari« novog društvenog kompleksa.

Govoreći o dobrovoljnim vatrogascima, predstavnici Općine nisu zaboravili spomenuti i da će se u stražnjem, servisno-interventnom dijelu kompleksa naći mjesta za garažiranje vatrogasnih vozila, za pohranu vatrogasne opreme, ali i za organiziranje prostora u kojima će DVD-ovci moći provoditi svoja dežurstva. Radovi koji bi ondje uskoro trebali krenuti, najavljuju predstavnici lokalne samouprave, rezultirat će i uređenjem, odnosno obogaćanjem svih elemenata eksterijera kompleksa.

Tekst | Novi list

Fotografija | Općina Omišalj