MURTER – Udruga Argonauta izbacila ‘Save Our Seas’ e-priručnik

Objavio: Pokret Otoka - 14.01.2018.

Od 01. do 09. rujna 2017. godine udruga Argonauta provela je glavnu aktivnost ”Save our Seas” projekta, u kojoj je ugostila 28. profesionalnih zaljubljenika u more iz čak 6 stranih država – Grčke, Italije, Španjolske, Portugala, Turske, Latvije i Hrvatske. Rezultat devetodnevnog okupljanja je ”Save our seas e-priručnik”, koji je namijenjen ‘svima koji rade s mladima,  žele promovirati zaštitu mora i povezanost s prirodom’.

 

KAKO, ZAŠTO I OD KOGA ZAŠTITITI NAŠA MORA?

Širenje svijesti i znanja o važnosti zaštite morskog ekosustava te učenje kako prenijeti to znanje na mlade, glavne su aktivnosti koje je udruga Argonauta provodila tokom ovog seminara na Murteru. Dakako, to nije bio klasičan seminar već kombinacija klasičnog obrazovanja (stvarnih činjenica, znanstvenih metoda i istraživanja) te neformalne edukacije (igre, predavanja i radionice). Program je osmišljen tako da polaznicima približi što veći broj metoda pristupa u neformalnoj edukaciji kako bi je mogli implementirati u svoj rad.  Sudionici su izradili 6 radionica sa temom podizanja svijesti o važnosti zaštite morskih okoliša tako što su spojili iskustvo, stečeno znanje i vlastitu kreativnost. Osim ”školskog” dijela pisanja i slušanja predavanja, bavili su se temom reciklaže i izradili ‘Ekološki kolaž’. Pristupili su i temama neodrživog ribarstva, globalnog zagrijavanja i zagađenja mora, na način koji zahtjeva promjenu mentalnog sklopa društva a ne samo kao površinske reakcije na događaje. Pomoću podvodnih kamera dobili su uvid u znanstvene sfere nezaštićenih i zaštićenih podmorskih područja ( Plaža Sanica i NP Kornati). Bavili su se i utjecajem turizma na okoliš  i infrastrukturnim problema osnovnih ljudskih sistema kao što su kanalizacija, vodovodizacija i apartmanizacija.

 

 

Save our seas e-priručnik za edukaciju o okolišu

namijenjen svima koji rade s mladima i žele promovirati zaštitu mora i povezanost s prirodom.

09. siječnja 2018. – ”Udruga argonauta objavila je SOS e-priručnik koji sadrži 6 edukativnih radionica o morskim i okolišnim temama. E-priručnik je “spreman za uporabu” te je namijenjen svima koji se bave edukacijom o oklišu te koji rade s mladima i žele promovirati zaštitu mora i povezanost s prirodom. Teme koje obrađuje su energija, morski psi, invazivne vrste, onečišćenje plaža, upravljanje brodskim otpadom i svakodnevnoj uporabi plastike te načinima kako da promijenimo svoj odnos prema morskom okolišu. Radionice mogu poslužiti kao generator ideja, mogu se prilagoditi ili koristiti u originalnom obliku, a nastale su suradnjom 29 zaljubljenika u more i okoliš na međunarodnom seminaru Save Our Seas (SOS) održanom u Murteru početkom rujna 2017. godine.

Nadamo se da će SOS e-priručnik pronaći svoje mjesto na raznim radionicama, seminarima, školama te da će poslati apel široj javnosti o važnosti mora. Njegova važnost se naročito očituje danas, gdje se na jednom kraju zemaljske kugle borimo s ekstremnim hladnoćama i poplavama, a na drugom s eksternom toplinom, požarima i sušom.

SOS e-priručnik možete pronaći na linku te Vas potičemo da ga koristite u svom budućem radu.”  piše na web stranicama Argonauta.hr

Autorica: Paula Bolfan

Foto: Save our seas Murter fcb group