KRK – U Malinskoj interpretacijski centar maritimne baštine

KRK – U Malinskoj interpretacijski centar maritimne baštine

Objavio: Andrea Beader - 20.11.2020.

U Malinskoj se gradi Interpretacijski centar maritimne baštine. Započela gradnja 10 milijuna kuna vrijednog Interpretacijskog centra maritimne baštine s klupskim prostorima.

U Malinskoj nakon realizacije obalnog dijela kod hotela Maestral i Trga u centru, te ovog ljeta dovršene rekonstrukcije “Rive Velike barke”, gradnjom Centra nastavlja realizacija strategije postavljena natječajem i afirmacija javnih prostora Malinske koji su dugo bili zanemarivani.

U Centru će uz izložbeno-interpretacijske sadržaje, biti i mjesto za klupske prostorije lokalnih ribolovaca i jedriličara, u skladu s tradicijom Malinske.

Uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima Malinske predstavit će se svi aspekti njene pomorske baštine. Postav će biti vrijedni i autentični predmeti, razni artefakti, dokumenti i drugi eksponati. Prezentacija je planirana suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima. U sklopu toga će se tu predstavljati znanja i vještine otočnih brodograditelja i kalafata. Bit će događanja i ispred Centra, u idućoj fazi projekta u morskom dijelu gdje će se formirati lučica u kojoj će biti smještene tradicijske barke, te pasara Božjan koju je Općina obnovila s namjerom organiziranog predstavljanja.

Integralnim pristupom rješavanja problematike javnih prostora od arhitektonskog natječaja do realizacije Općina Malinska-Dubašnica postaje primjer koji treba slijediti. Izgradnjom Centra zajednica će osim dodatnog turističkog proizvoda dobiti multifunkcionalni prostor koji će služiti stanovnicima Malinske tijekom cijele godine. Dovršetak gradnje očekuje se do ljeta 2021. godine.

 

 

__________

Izvor: otok-krk.org

Naslovna fotografija: pixabay.com