KRK – Svehrvatska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

Objavio: Pokret Otoka - 22.10.2017.

U nedjelju 15. listopada, u organizaciji Udruge Lijepa naša i pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u našoj Dubašnici održana je svehrvatska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Domaćini ovogodišnje smotre bili su Općina Malinska – Dubašnica, Turistička zajednica Malinska – Dubašnica, Dječji vrtić iz Malinske i naša škola.

Za našu je školu bila velika čast biti domaćinom ove lijepe tradicijske svečanosti  jer se iz godine u godinu, kroz brojne školske projekte i događanja, trudimo rasti kao škola koja njeguje kod svojih učenika ljubav prema prirodi, kulturnoj baštini i tradiciji.

Svehrvatska smotra Dana kruha održava se svake godine druge nedjelje u listopadu kao svečanost na kojoj uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni. Starinski načini pripreme kruha, izložba starih pribora i alata za pripremu kruha te obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje kao nerazdvojni dio nacionalne kulturne baštine.

Dubašnica je, na smotri koja se ove jeseni održala po 26. put, ugostila 42 odgojno – obrazovne ustanove iz Republike Hrvatske koje imaju status Eko škole i 5 odgojno – obrazovnih ustanova sa hrvatskim odjeljenjima iz Bosne i Hercegovine.

Smotra je svečano otvorena u školskoj sportskoj dvorani, kulturno – umjetničkim programom koji su pripremili učitelji i učenici naše škole i predstavnici Kulturno umjetničke udruge Dubašnica. Program, koji je vodila učenica Sarah Stanković, započeo je hrvatskom himnom u izvedbi klape Kaštadi, braća Anton i Nikola Milčetić odsvirali su mantinjadu na sopelama, a članovi Kulturno umjetničke udruge Dubašnica izveli su tanac na versi. Naši učenici Katarina LesicaJakov PožegaPetra Turčić i Valentina Dujmović kazivali su prigodne stihove, a školski zbor u pratnji profesora Davora Burlovića izveo je pjesmu Otok od zlata.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruge Lijepa naša dr. Ante Kutle, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić.

Nakon kulturno – umjetničkog programa, uslijedila je svečana procesija te sveta misa u župnoj crkvi sv. Apolinara koju je predvodio vlč. Marin Dašek.

Nakon mise svi su se vratili u sportsku dvoranu kako bi razgledali štandove i uživali u tradicijskim delicijama. Svi sudionici su uložili puno truda i maštovitosti u pripremi tradicijskih jela, ukrašavanju štandova i postavljanju izložbi na svojim štandovima kako bi na najljepši način predstavili ljepotu svojih nošnji, kulturne baštine i tradicijsko bogatstvo svojega zavičaja.

Posjetitelji su se, u šetnji pokraj brojnih štandova, zaista mogli uvjeriti u riječi koje je predsjednik Udruge Lijepa naša, dr. Ante Kutle, izrekao na početku svečanosti kada je istaknuo kako je na izložbenim štandovima škola i vrtića  vidio veliko bogatstvo hrvatske zemlje, njenih plodova, njene kulture i tradicije. Iako za Hrvatsku kažu da je mala zemlja, ona upravo na ovakvim manifestacijama pokazuje svu svoju veličinu i raskoš kroz nošnje te autohtone gastronomske specijalitete.

Autor : Alenka Žužić

IZVOR I FOTOGALERIJA NA LINKU : osnovnaskola malinska dubasnica

Tagovi: