KRK | STUDIJA DOČEKANA ”NA NOŽ” Omišljani kategorički protiv plutajućeg LNG terminala

Objavio: Pokret Otoka - 18.11.2017.

Nakon izlaganja predstavnika Ekonerga, više od 350 okupljenih građana iznijelo je niz primjedbi i redom negativnih ocjena na račun Studije i cijelog projekta. Najviše zamjerki išlo je na račun ugrožavanja morskog okoliša pothlađivanjem mora i tretiranjem klorom te na neisplativost, odnosno ugrožavanje turizma.

OMIŠALJ  – Projekt plutajućeg LNG terminala je nepromišljen, brzoplet, a ugrozit će prirodu i turizam – samo je dio kritika koje su mještani Omišlja i drugih naselja s otoka Krka, ali i drugih dijelova županije, uputili na  javnom izlaganju Studije utjecaja na okoliš, održanom u omišaljskoj sportskoj dvorani. Plutajući terminal vizualno će nagrditi Općinu Omišalj, ozbiljno naštetiti morskom ekosustavu, a samim time i turizmu od kojeg velik dio stanovništva živi, smatraju Omišljani.

Nakon uvodnog izlaganja priređivača Studije, predstavnika tvrtke Ekonerg, više od 350 okupljenih građana iznijelo je niz primjedbi i pitanja, te redom negativnih ocjena na račun Studije utjecaja na okoliš, ali i na račun cijelog projekta plutajućeg LNG terminala.

Život lokalnog stanovništva mora biti na prvom mjestu, ovu raspravu treba prekinuti, i pokrenuti ispočetka, ali tako da Općina Omišalj bude ta koja će prva o njemu odlučivati, a ne ministarstva i Vlada. Tako se to radi u državama koje vode računa o svom stanovništvu, a ne samo o profitu, rekao je u vrlo emotivnom istupu jedan od građana.

Najveći dio zamjerki odnosio se na ugrožavanje morskog okoliša pothlađivanjem morske vode, kao i tretiranje spojevima klora za sprečavanje obraštanja izmjenjivača topline na plutajućem terminalu.

Talijanski stručnjaci su radili studije za LNG u tršćanskom zaljevu, i tamo je, za razliku od ocjena iz ove Studije, po kojoj će utjecaj na more biti zanemariv, upravo taj utjecaj istaknut kao najveći problem. Snižavanje temperature mora već za 0,5 stupnjeva bitno mijenja ekosustav, a korištenje klora dovest će do odumiranja planktona i pojave pjene koja će otjerati turiste. Njivice žive od turizma, mnogi od nas puno su u to uložili, a sad kad nam je krenulo, nameće se ovakav upitan projekt, kazao je iznajmljivač iz Njivica.

Autor: Marinko Glavan

Foto S.Drechsler

IZVOR : novilist
Više o ovoj temi možete pročitati na sljedećim linkovima.
Općina Omišalj- Objava načelnice
Objava HRT