KRK – Srednja škola organizira radionice kulinarstva

KRK – Srednja škola organizira radionice kulinarstva

Objavio: Andrea Beader - 20.11.2021.

Krčka škola je odlučila za širu zainteresiranu javnost organizirati radionice s atraktivnim temama iz područja posluživanja, kuharstva i slastičarstva

Prateći suvremene trendove iz somelijerstva te nakon brojnih usavršavanja svojih nastavnika na prestižnim kuharskim i slastičarskim akademijama, među ostalim i na glasovitoj pariškoj akademiji Le Cordon Blue, krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir je u povodu 100. obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku i nadolazećih blagdana odlučila za širu zainteresiranu javnost organizirati besplatne radionice s atraktivnim temama iz područja posluživanja, kuharstva i slastičarstva – piše novilist.hr

Prva u pripremljenom nizu takvih radionica, ona iz slastičarstva, bit će provedena već iduće srijede, 24. studenoga, s početkom od 17 sati, najavili su, predstavljajući nam ovaj zanimljiv i hvalevrijedan radionički program slavljeničke otočne škole njena ravnateljica Đurđica Cvitkušić, kao i nastavnici koji su ondje zaduženi za obrazovanje budućih kuhara i ugostitelja, odnosno konobara, sommeliera, barista i barmena – Saša Bešlić te Sandra Morožin.

 

Osposobljavanje odraslih za pomoćne kuhare i slastičare

Nakon provedenih usavršavanja svojih nastavnika, krčka Srednja škola sad nudi i programe osposobljavanja odraslih, i to za jednostavne poslove (pomoćnih) kuhara i slastičara u trajanju 160 sati. Za upis nije potrebno prethodno ugostiteljsko školovanje niti radno iskustvo. U programima kuharstva polaznici će pripremati hladne salate i hladna predjela od riba, domaće tjestenine, rižote, mesna i riblja jela s roštilja i tava, a u programu slastičarstva će se obučavati u pripremi svih osnovnih slastičarskih tijesta, biskvita, krema, mouseva i klasičnih torti. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama škole ili u tajništvu.

 

Od tarta do sablje

– Na prvoj radionici u trajanju od četiri sata sudionici će uz vodstvo našeg nastavnika Bešlića učiti pripremati tart, otkrivajući pritom sve tajne francuskoga slastičarstva, prhkoga bademovog tijesta i svilenkaste kreme od agruma, napomenula je Cvitkušić. Iduća takva zajednička radionica uslijedit će već 6. prosinca, tijekom čijeg će trosatnog trajanja svi koji žele obogatiti svoja kulinarska i slastičarska znanja, imati mogućnost svladavanja i usavršavanja tehnike izrade slastičarskog klasika mille-feuille koji karakterizira hrskavo karamelizirano tijesto i nježna krema od vanilije. Polaznici će u istoj prilici svoje deserte degustirati uz pjenušava vina koja će naučiti otvarati pravilnom restaurantskom tehnikom i tehnikom sabrage, za koju se koristi posebna sablja.

Za upoznavanje polaznika s pravilnim baratanjem njome i svim drugim »tekućim temama« tog edukacijskog okupljanja neka od svojih, također kontinuiranim educiranjem usvojenih znanja i vještina, predstavit će pak nastavnica Morožin. U četvrtak 25. studenoga škola će organizirati i besplatnu večernju radionicu somelijerstva. Sudionici će imati priliku svladati suvremenu tehniku otvaranja vina, upoznati se s osnovnim znanjima, priborom i načinom degustacije, a kako bi upotpunili gastronomsku priču, krčki prosvjetari za tu su prigodu osmislili i prateću radioničku priču povezanu sa sljubljivanjem vina i različitih vrsta domaćih sireva.

U toj su radionici, prepoznajući vrijednost i potencijal nastojanja krčkog obrazovnog centra, pomogli i brojni sponzori, među kojima i PZ Vrbnik te OPG-ovi Leon Pavan iz Vrbnika i Mirjenko Mrakovčić iz Kornića. Sva stečena znanja polaznici će, bili iz struke ili iz redova znatiželjnih te za učenje novih kulinarsko-sommelierskih znanja i vještina spremnih amatera, moći primjenjivati u svojim objektima ili pak domovima, zaključila je Cvitkušić.

 

Populariziranje ugostiteljskih zanimanja

Sve spomenuto čini se i poduzima s našim glavnim ciljem – promoviranjem i populariziranjem ugostiteljskih zanimanja, posebice onih programa koji se provode u našoj školi. Cilj nam je da se u budućnosti čim više učenika upisuje u takve obrazovne programe u našoj školi, a naš je zadatak pritom svima osigurati najvišu moguću kvalitetu nastave i nastavne infrastrukture, prateći pritom i sve najnovije tržišne trendove, zaključila je ravnateljica Cvitkušić.

 

Jačanje kompetencija

Ravnateljica je napomenula i da slobodnih mjesta u svim najavljenim radionicama još uvijek ima te je ujedno pozvala otočane da se priključe ovim zanimljivim, sadržajnim i nadasve korisnim radioničkim programima.

– Cilj nam je i želja da sve što sami, kroz svoje cjeloživotno i prilično intenzivno obrazovanje učimo i svladavamo, na čim bolji i učinkovitiji način »proširimo« na cjelokupnu zajednicu zbog koje zapravo i postojimo, napomenuo je iskusni chef Saša Bešlić. Partnerstvom s Ugostiteljskom školom Opatija, Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir postaje i regionalna, ali i šire priznata odgojno-obrazovna ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz turizma i ugostiteljstva.

 

»Mreža kom5entnosti« te »RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu«

– Uključivanjem u provedbu dvaju europskih projekata – »Mreža kom5entnosti« te »RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu« naša škola nastavlja sustavno podizati kvalitetu obrazovnih procesa kroz primjenu inovativnih načina poučavanja, kroz ulaganje u modernizaciju školskih prostora i opreme te osiguranje vrhunske stručnosti nastavnika, suradnika i školskog menadžmenta, istakla je Cvitkušić.

U okviru projekta »Mreža kom5entnosti«, u krčkoj će se školi tako provesti rekonstrukcija i adaptacija prostora ugostiteljskog praktikuma te nabava specijalizirane opreme, među ostalim i s ciljem uređenja i opremanja tzv. osjetilne sobe – svojevrsnog kulinarskog, odnosno prehrambeno-tehnološkog laboratorija koji bi, osim učenicima, na raspolaganju trebao biti i svim našim gospodarstvenicima, pa tako i vinarima, sirarima, uljarima, sladoledarima i svim ostalima koji budu imali potrebu za korištenjem suvremene opreme i resursa nužnih za kreiranje, kušanje ili pak javno predstavljanje svojih novih proizvoda.

Projektom se, istakli su naši sugovornici, nastoji uspostaviti još čvršća i plodonosnija suradnja između gospodarskog, javnog i obrazovnog sektora, a sve kako bi se infrastrukturna ulaganja i opremanje provelo sukladno stvarnim potrebama tržišta rada te unaprijedilo strukovno obrazovanje i kompetencije dionika uključenih u odgojno-obrazovni proces.

Drugi projekt, RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu, rezultirat će pak novim strukovnim kurikulumima i inovacijama u učenju. Odgojno-obrazovno osoblje usavršava se u raznim područjima u zemlji i inozemstvu, zaključila je Cvitkušić.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash