KRK – Ponovljen ekoprojekt “Maslina”

Objavio: Pokret Otoka - 29.10.2017.

Ohrabreni uspjehom lanjskog ekoprojekta „Maslina“ učitelji i učenici OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, Matične škole Krk odlučili su ga i ove školske godine ponoviti. Projekt je namijenjen učenicima trećih i šestih razreda pa su tako u njemu sudjelovali učenici 3.a i 3.b razreda sa svojim učiteljicama Željkom Žic Stašić i Majom Karabaić, te učenici 6.a i 6.b razreda predvođeni učiteljicom Sandrom Krmpotić-Gržančić i učiteljem Borisom Brnićem, voditeljem Matične škole Krk.

Projekt je realiziran u četvrtak 19. listopada 2017., a započeo je okupljanjem u školskom vrtu gdje se uz ostalo ukrasno i mediteransko bilje nalazi i devet stabala maslina. Kao i lani, učitelj Boris Brnić najprije je obavijestio sudionike od kojih će se sve dijelova današnji projekt sastojati. Diplomirani agronom David Mrakovčić rekao je učenicima nešto o povijesti uzgoja masline i sortama maslina koje se na otoku Krku i našem vrtu nalaze, a krčki župnik vlč. Anton Valković govorio je o uporabi maslinovog ulja u kršćanstvu. Završnu riječ imao je knez Mikula IV. koji je učenicima ispričao kako su krčki knezovi Frankopani nekoć od svojih podanika potraživali 10% ukupne količine ulja, no krčki se knez smilovao učenicima i zatražio samo 1% dobivene količine ulja. Događanje je fotografirao umirovljeni učitelj Zdravko Kirinčić.

Nakon poučnog dijela, započela je akcija. Učenici su rasprostrli „ponjave“ oko maslina te vođeni učiteljima rukama započeli brati. Kada su sve masline u školskom vrtu bile ubrane, pohrlili su u susjedni vrt crkve Majke Božje od Zdravlja gdje su u društvu župnika pobrali plodove sa šest maslina koje rastu uz crkvu. Umorni berači su se nakon branja uputili u školsku blagovaonicu na zasluženu marendu.

Nakon marende učenici su ubrane plodove odnijeli na preradu u toš. Kako prostor toša ne može primiti odjednom veliku količinu djece, učenici su se podijelili u dvije grupe. Prvu su činili učenici trećih, a drugu učenici šestih razreda. U tošu su se najprije izvagale masline. Ovogodišnja berba urodila je količinom od 100 kg maslina što bi bilo oko 10 l ulja. O procesu prerade maslina i o proizvodnji maslinovog ulja učenicima je govorio vlasnik toša Siniša Tudor, a onda su učenici imali prilike vidjeti kako sve to u stvarnosti doista izgleda prateći kako od ubranih plodova maslina iz školskog vrta nastaje mirišljavo, žuto ulje.

Dobiveno maslinovo ulje učenici će flaširati u staklene bočice zapremnine 0,10 l i zaštititi ga etiketom s originalnim logom čiji je dizajn još prošle godine osmislila učiteljica likovne kulture Alma Dujmović s učenicima.

Autor: Milo