KRK – Otvorene krčke ljetne priredbe

KRK – Otvorene krčke ljetne priredbe

Objavio: Andrea Beader - 04.07.2021.

Svečano otvorene krčke Ljetne priredbe u  ovogodišnjem, već 65. izdanju, otvorene su 3. srpnja u crkvi sv. Kvirina

.

Nakon tradicionalne ceremonije i potpisivanja povelje o otvaranju programa za krčke ljetne priredbe koju je svojim parafom “formalizirao” krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. U spomenutom je sakralnom zdanju iznimnih akustičkih karakteristika upriličen koncertni program Vokalnog ansambla “Antiphonus”, u orguljaškoj pratnji Pavla Mašića.

Ansambl kojeg vodi maestro Tomislav Fačini u ovoj je svečanoj prigodi izveo dva barokna remek-djela: motet “Jesu, meine Freude” Johanna Sebastiana Bacha inspiriran počelom jednostavnosti korala. Potom i Sedam madrigala Claudija Monteverdija – Sfogava von le stelle, Non si levava, Si ch’ io vorrei morire, Ohime il’ bel viso, Troppo ben puo, Ecco mormorar l’ onde i T’ amo mia vita.

Uz već spomenutog voditelja, Tomislava Fačinija, ansambl kojemu je čast pripala otvoriti glazbene programe kojima će obilovati (i) ovogodišnje Ljetne priredbe čine još Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Ivan Bingula i Siniša Galović.

U režiji Centra za kulturu Grada Krka, ustanove koja je glavni organizator ovog, nakon splitskog i dubrovačkog najstarijeg takvog festivalskog programa na našem Jadranu, nastavak ljetne sezone. Sa njom i 65. Ljetnih priredbi Krčanima i njihovim posjetiteljima (uglavnom na Sceni Zidine) donijet će još pregršt atraktivnih i kvalitetnih glazbenih ali i scenskih izvedbi, kako onih namijenjenih odrasloj publici tako i nekoliko programa namijenjenih najmlađima.

 

Najava izvedbi

Pod zvjezdanim nebom spomenutog lokaliteta posjetitelji ovoljetnih krčkih kulturnih programa imati će tako još mogućnost uživanja i u komediji “Ja, trudnica” Kerekesh Teatra koja na red dolazi već u utorak.

Potom će na istom lokalitetu uslijediti i predstava za djecu “Iglica” Kazališta Mala scena, a u ponedjeljak, 12. srpnja, i humorna drama “Uvijek će nam ostati ljubav” Teatra Rugantino.

Zgusnuti raspored događanja na pozornici u slikovitom ozračju srednjevjekovnim gradskim bedemima okruženog dvorišta krčke osnovne škole nastaviti će se već idućeg dana. Filmskom projekcijom i predstavljanjem knjige “Ljubav oko svijeta” Davora i Anđele Rostuhar, a potom i koncertnim nastupom “Hrvatskog kvarteta gitara” sačinjenog od Zorana Dukića, Petrita Çekua, Maroja Brčića i Tvrtka Sarića.

Kazališni se programi na Scenu Zidine vraćaju već 19. srpnja kad, kao sedmi u nizu ovoljetnih programa, na red dolazi komedija “Predsjednici & ca (Pretposljednja večera)”, nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI grupe.

Treba spomenuti i da će, nakon još nekoliko glazbeno-scenskih izvedbi, kao šlag na tortu srpanjskih programa, doći koncertno gostovanje glasovitih Edina Karamazova i Bože Vreće. Koji će se svojim programom Lachrimae, također na Sceni Zidine, Krčanima predstaviti u subotu, 31. srpnja, s početkom od 21,30 sati.

Spomenimo i da je u ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih, dramskih i filmsko-književnih događanja koja će se, nakon otvorenja u crkvi svetog Kvirina, sad preseliti na Scenu Zidine, voditeljica subotnje ceremonije Milica Žužić u ime organizatora Ljetnih priredbi posvetila sjećanju na Mira Franolića, posljednjega iz redova osnivača Ljetnih priredbi koji nas je proljetos napustio.

Također, naglašeno je i da su Ljetne priredbe, kao jedan od najreprezentativnijih kulturnih programa Grada Krka posvećene i Nikoli Udini Alagarottiju – glasovitom Krčanu koji je gradsku i otočnu kulturnu baštinu zadužio bogatom kolekcijom muzikalija i vrijednih glazbenih instrumenata pohranjenih u riznici Krčke biskupije.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.