KRK – Održana 34. međunarodna jedriličarska regata krstaša Croatia Cup – JK Punat

Objavio: Paula Bolfan - 28.05.2018.

U akvatoriju Kvarnerića održana je 34.međunarodna jedriličarska regata krstaša Croatia Cup koju je i ove godine uspješno realizirao JK Punat. Po lijepom i sunčanom vremenu uz umjerenu buru 23 posade jedrile su navigacijsku regatu Punat – otok Kormati – otok Galun – Punat.

U ozračju sportskog i fer natjecanja, ciljem je su prošle 22 jedrilice bez uloženog protesta. Jedrilice i njihove posade razvrstane su u 6 grupa ovisno o dužini. Ova se regata boduje se i za 11. Kup Hrvatskog primorja 2018. Regati su pomogli i podržali brojni sponzori, a održana je u sklopu obilježavanja 110 godina organiziranog turizma u Puntu.

Nakon završenog natjecanja u Marini Punat proglašeni su rezultati, a prvoplasirane 3 posade u grupi nagrađene su peharima i medaljama – prenosi otok-krk.org.

U grupi 8 pobijedila je mlada posada jedrilice H22 (371 PN) s kormilarom Lukom Brautom, druga je bila Portanka s kormilarom Walterom Mareljom, a treća Loup de Mer s kormilarom Josipom Špoljarićem. Pobjednik u grupi 7 je jedrilica Rantaplansa kormilarom Denisom Žauharom. Drugo mjesto zauzela je Malinska i kormilar Nikola Juraić, a treća je ciljem prošla Mala Plava, posade Dinka Petrova.

Viva 2 i kormilar Ivan Babić pobijedili su u grupi 6 ispred jedrilice Aleksandra s kormilarom Aleksandrom Šloserom. Treće mjesto pripalo je Nini i Ivanu Zimmermannu. U grupi 4 Dušan Golja doveo je posadu jedrilice Plava vila do pobjede, a jedrilici Morčić 2 i Branku Blaževiću pripala je srebrna medalja. Kantrida Slavka Marečića bila je treća.

Doajen jedrenja i poznati umirovljeni kapetan Miljenko Žanić s jedrilicom Be Firstodnio je pobjedu u grupi 2 ispred Reggae Mateja Beribka, dok je treća bila posada jedrilice Skradin Mladena Bobca. U klasi najvećih jedrilica grupe 1 pobijedila je šesnaest metarska Hidra s kormilarom Pongratz Gostom. Drugo mjesto zauzeo je Vihor 1 i Igor Barbalić. Do trećeg mjesta Plitku je doveo Nikola Mrakovčić.

Jedna posada diskvalificirana je zbog pogreške pri startu.
.

Posebno priznanje za fair play

Ove godine posebno priznanje za fer play pripalo je kormilaru Mariju Kosu koji je na putu do Punta imao havariju na brodu i, iako je imao oštećenu jedrilicu, a sam pretrpio lakše ozljede, došao je na otvaranje regate kao 24. natjecatelj. Uvažavajući stanje broda odustao je od starta. Ovaj vikend bio je u znaku tradicionalne regate Croatia Cup koja se pod tim nazivom jedri od ratne 1993. godine, a već od ponedjeljka Kvarnerićem će jedriti kolege i prijatelji iz Austrije koji u Marini Punta održavaju tradicionalni Alpe Adria SailingWeek 2018.

JK Punat se još jednom iskazao kao odličan organizator i već najavio sljedeću jubilarnu 35. jedriličarsku regatu Croatia Cup 2019.

__________
Autor: Ivan Mrljak
Izvor: otok-krk.org
Fotografija: Jaht klub Punat

Tagovi: ,