KRK – Očekuje se da solarna elektrana nad Baškom bude u funkciji do kraja 2019. godine

Objavio: Paula Bolfan - 13.09.2018.

Solarna elektrana Barbičin snage 5 MW planira se graditi na zemljištu koje je najvećim dijelom u vlasništvu države, a upravo su riješeni imovinsko-pravni odnosi preduvjet za ishođenje dozvole.

Ministar Marić dao je podršku projektu, ali i istaknuo nužnost suradnje s Ministarstvom poljoprivrede – prenosi Krk.org 

.
Otok Krk i dalje ide prema energetskoj neovisnosti i sve snažnijem povećanju obnovljivih izvora energije.

Tako je danas, 12. rujna 2018. godine u Općini Baška održan radni sastanak ministra državne imovine Gorana Marića i načelnika Općine Baška Tonija Juranića, na temu aktivacije državne imovine. Prezentiran je projekt solarne elektrane Barbičin, jedan od najvažnijih eko i komunalnih projekata na otoku Krku.

Tom prigodom ministar Goran Marić je rekao: S veseljem sam se odazvao pozivu načelnika Juranića. Svaki ovakav dolazak me raduje jer je on uvijek vezan za nešto dobro za lokalnu samoupravu, time i za Republiku Hrvatsku. Posebno su mi dragi dolasci na naše otoke jer otoci su poseban dio Hrvatske. Želimo dati do znanja da upravo na otocima postoji Država jer otoci ne smiju biti izolirani dio, udaljeni od srca Hrvatske od Zagreba. Učiniti ćemo sve što je u ovlastima Ministarstva državne imovine kako bismo pripomogli realizaciji projekata i pokrenuli svu državnu imovinu na području općine Baška, ali i svih drugih jedinica lokalne samouprave na otoku Krku. Nadam se da ćemo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede pronaći učinkovito rješenje za izdavanje suglasnosti za gradnju sunčane elektrane jer energija je uvijek od egzistencijalnog značenja za svaku sredinu, tako i za općinu Baška.
.

Prema načelniku Toniju Juraniću, suradnja općine Baška s Ministarstvom državne imovine predstavlja ogledni primjer suradnje državnih i lokalnih vlasti

Načelnik općine Baška Toni Juranić zahvalio je ministru Mariću na dolasku riječima da suradnja s Ministarstvom državne imovine predstavlja ogledni primjer suradnje državnih i lokalnih vlasti. Osim Općine Baška očekujem uključenje i drugih jedinica lokalne samouprave u projekt sunčane elektrane. Cilj nam je da do 2030. godine postanemo energetski neovisni – istaknuo je načelnik Juranić.

Glavni cilj projekta solarne eletrane, osim proizvodnje »zelene« električne energije i njenog upuštanja u elektroenergetsku distribucijsku mrežu, jest i namicanje ekonomske koristi od tog projekta za lokalnu zajednicu, kao i davanje doprinosa bašćanskoj i otočnoj okrenutosti korištenju obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu – naglasio je Juranić predstavljajući ovaj ambiciozni projekt ministru Mariću, bašćanski načelnik Toni Juranić.
.

Gdje će se izgraditi Solarna elektrana ”Barbičin”?

Solarna elektrana “Barbičin” planira se izgraditi na prostranom platou visoravni na jugoistočnom dijelu otoka Krka, na području lokalnog naziva Valnišće, odnosno na zemljištu koje je tek manjim dijelom u vlasništvu Općine Baškaa većim u vlasništvu države – tom je prigodiom rekao Juranić i dodao da je ovaj sastanak iskorišten za dogovor o načinu rješenja imovinsko-pravnih odnosa između Općine Baška i Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje sunčane elektrane Barbičin, do mjesta njena spajanja na elektrodistribucijsku mrežu, dosiže iznos od kojih 80 milijuna kuna, istaknuo je bašćanski načelnik. Uz to, Juranić je ocijenio i da bi, riješe li se imovinsko-pravna pitanja na način na koji je to najavio ministar Marić, a koji podrazumijeva ustupanje prava građenja od strane države lokalnoj upravi, solarna elektrana nad Baškom mogla biti u funkciju stavljena već do konca 2019. godine.

__________
Izvor: Otok-krk.org
Fotografija: Pixabay / torstensimon