Krk na putu prema sve većem postotku zbrinutog otpada

Objavio: Pokret Otoka - 11.11.2017.

Nakon 12 godina od uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada na otoku je, zajedničkim zalaganjem Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk i svih otočana, postignut prvi zadani cilj gdje se primarnom selekcijom odvaja i posebno zbrinjava više od 50% korisnog otpada.

 No, da bismo stvorili zajednicu s još manjom količinom smeća od nas se traži još veća odgovornost, ali i pristanak na nešto manje komocije, kako se više ne bi događalo da još uvijek značajan dio korisnog otpada krene na odlagališta, biva skupo spaljen ili neodgovorno odložen u prirodu.

Pred tri godine započelo je uvođenje novog sustava odvoza otpada Od vrata do vrata koji je danas počeo pokazivati i prve značajne rezultate, potvrđujući nam tako da planirani postoci u primarnom odvajanju ipak nisu nedostižni.

Naime, od proljeća ove godine na području grada Krka i naselja Punat sustav Od vrata do vrata uveden je u cijelosti, što znači da se s kućnog praga odvoze sve vrste odvojeno prikupljenog otpada. Obećavajući početni rezultati, iliti više od 55% razvrstanog korisnog otpada pokazuju da bi otok Krk, uz bitna ulaganja u edukaciju, ali i nadzor u primjeni ovog sustava, u narednih nekoliko godina mogao ostvariti zadani cilj s više od tri četvrtine primarno zbrinutog otpada. A upravo na putu prema tom cilju primaran faktor i nadalje čine otočani, koji odvajanjem demonstriraju svoju naklonost zaštiti okoliša i održivoj ekonomiji, ali i odgovornost prema svome kućnom budžetu, obzirom da se odvajanjem na odlagalište šalje sve manja količina otpada čime se sprječava i veći rast cijena, tim više što u narednoj godini započne odlaganje nekorisnog otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

Osim toga, važno je da se i u okviru djelatnosti vezanih uz turizam, također, vodi briga o otpadu, jer statistika pokazuje da na Krku boravi više od 75% gostiju iz krajeva koji su u primarnom odvajanju otpada napredniji od nas. Prema tome, dobrim informiranjem i omogućavanjem turistima da na odmoru čine isto što i kod kuće, pravilnom razvrstavanju otpada možemo pridonijeti i tijekom trajanja turističke sezone.

Video:Žuta,plava i siva kanta  

(Igor Gržetić)

IZVOR : otok-krk