KRK: U Malinskoj uspješno provedena manifestacija Haludovo Retro Night

KRK: U Malinskoj uspješno provedena manifestacija Haludovo Retro Night

Objavio: Pokret Otoka - 12.07.2017.

Lijepi novi trg u Malinskoj potvrdio je 8. srpnja 2017. da je pun pogodak i da se na njemu mogu organizirati i velika kulturno-glazbena događanja. Više stotina posjetitelja skupilo se da pogledaju program Haludovo Retro Night kojega su pripremile četiri članice Općinskog vijeća Općine Malinska-Dubašnica uz potporu Općine.

Ideja je bila da se podsjeti na žalosnu sudbinu nekadašnjeg hotelskog grada Haludovo od kojega su danas ostale samo ruševine. Prisutne su pozdravili načelnik općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić i prvi direktor toga zločinačkom privatizacijom uništenog turističkog kompleksa Josip Pinezić uz simultani prijevod na njemački Gordane Stanković.

Na velikom je platnu upriličena projekcija izvrsnog dokumentarnog filma Betonski spavači autora Maroja Mrduljaša koji je još jednom ispričao nesretnu sudbinu hotelskog naselja Haludovo.

Nakon projekcije filma uslijedila je glazbena poslastica – prekrasne melodije sedamdesetih i osamdesetih godina izvela je uživo legendarna grupa Grejs predvođen pjevačem i zabavljačem Marinom Ferenčićem, a koji su godinama oduševljavali goste nekadašnjeg hotela Palace. Bilo je užitak gledati kako stotine i stotine ljudi uživa u ovoj retro glazbi u izvođenju grupe Grejs i DJ-a a i malo po malo pretvorilo se u feštu sve do jedan sat u noći.

Cijelo vrijeme su na velikom platnu posjetitelji mogli vidjeti originalne fotografije nekadašnje Malinske.

Već smo spomenuli da su ovo zamislile i u djelo provele 4 dame. Red je da ih spomenemo – to su Marina Radović, Mirjana Maršić, Gordana Stanković i Irena Ilić. Na kraju smo ih zamolili za komentar. Idejna začetnica ove manifestacije Marina Radović rekla nam je da je smatrala da Malinsku treba probuditi i da je ideja bila da se ponovo ukaže na problem Haludova upravo na način da se pokaže glazbom kako je bilo u vrijeme kad je Haludovo bilo u punom sjaju.

Gordana Stanković je priznala da iako je bilo dosta posla za obaviti u kratko vrijeme, ipak su uspjele ostvariti ovu ideju prvenstveno zahvaljujući predsjednici Općinskog vijeća Mirjani Maršić Napomenula je da je pozvan i ministar turizma Gari Cappelli koji nije došao ali koji je upoznat s problemom Haludova.

Treća članica neformalnog organizacijskog odbora Mirjana Maršić rekla nam je da joj se odmah svidjela ova ideja, krenule su zajednički u „akciju“ i vidljivo je da su u potpunosti uspjele u njenom ostvarenju. S njom se slažu i svi nazočni, a naravno i mi.

Nažalost četvrtu članicu organizacijskog kvarteta Irenu Ilić nismo uspjeli pronaći da nam dâ izjavu, ali smo zato zamolili mladu damu Stanislavu Kauzlarić koja je rođena osamdesetih godina prošlog stoljeća i u vrijeme procvata Haludova bila je još djevojčica. Kazala je da, iako je u to vrijeme bila malena, dobro se sjeća tih vremena budući da joj je majka radila na recepciji nekadašnjeg hotela Palace i dosta je vremena tamo provodila. I danas su joj još u sjećanju parovi koji su plesali uz hotelski bazen i ondašnja glazba koju i danas rado sluša. Vrlo je zadovoljna večerašnjim događanjem i preporučila je mladima neka poslušaju ovakvu glazbu i zasigurno poslije više neće slušati „cajke“.

Sve su se složile da će ovo prerasti u tradiciju i postati prepoznatljiv brand Malinske. Sljedeću, još bogatiju Retro night pripremaju već u kolovozu ove godine.

Nažalost Grejsi, umjesto da po lijepome zapamte ovu večer, ostat će im u lošoj uspomeni budući da im je nepoznati lopov (ili više njih) nakon završetka programa ukrao iz automobila dio opreme.

Izvor: Otok Krk