KRK – Kordija – stari mesopusni običaj Punta

KRK – Kordija – stari mesopusni običaj Punta

Objavio: Andrea Beader - 02.03.2022.

Kordija – stari mesopusni običaj Punta, obnovljen 70-ih godina prošlog stoljeća oživio je ovih dana puntarske pute, putiće, ulice i djevojačke kuće

Kordija – tradicionalni običaj tijekom pusta kojim zapravo cijelo mjesto doznaje kojim se mladićima sviđaju koje djevojke. Običaj je tako oživio puntarske ulice i djevojačke kuće – prenosi otok-krk.org

Mladići, odjeveni u crne hlače, bijele košulje, oko vrata nose crveni rubac, a na glavi klobuk, okupe se i predvođeni sopcima krenu u djevojačke kuće. Tamo ih čekaju djevojke, mogući budući tast i punica i dakako – pun stol.

.
Dečki curi zapjevaju, pogoste se, a onda ju uzimaju u kumpaniju pa do sljedeće kuće i djevojke

I tako dok svaki kordijaš ne uzme svoju. Potom svi zajedno, ali sad u parovima, dakako – u pratnji sopila odlaze do Vele place gdje se mještanima otpleše jedan tanac, a onda povorka krene do Doma na zajedničku večeru i zabavu.

Tako je to stoljećima u Puntu, a tako je bilo i ovih dana kad je dvadesetak kordijaša i njihovih odabranica, predvođeni zvukom sopila koje su sopli Nenad i Teo Polonijo kordijali Puntom. Prve dvije djevojke u čije su kuće zašli bile su Monika Orlić i Nicole Toffolon. Onda je krenula bujica tradicije i tradicijskih pjesama.

 

__________
Izvor: otok-krk.org
Naslovna fotografija: Pixabay.