KRK – In-no-plastic europski projekt

KRK – In-no-plastic europski projekt

Objavio: Andrea Beader - 07.05.2021.

Sukladno strateškom opredjeljenju usmjerenom ka očuvanju okoliša i održivom razvoju, Ponikve pokreću In-No-Plastic projekt

.

Europski projekt nazvan In-No-Plastic je inovativan pristupu prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada. Projekt je pokrenut 1. listopada prošle godine i traje do 30. rujna 2023. godine.  U njega je uključeno 17 partnera iz Europske unije, zainteresiranih za smanjenje negativnog utjecaja plastike na more i okoliš općenito.

Cilj je In-No-Plastic projekta razviti učinkovito i automatizirano rješenje za sprečavanje zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja, u konačnici, završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem vraća se na naše stolove.

Ukupna sredstva predviđena za taj projekt iznose 7,4 milijuna eura, a prijedlog budžeta za Ponikve eko otok Krk je nešto više od 308 tisuća eura, od čega će se 70% povući iz europskog programa “Horizont 2020”. Ostatak će osigurati same Ponikve. Uz Ponikve eko otok Krk, na projektu rade još dva hrvatska partnera, Probotica iz Zagreba i Sensum iz Rijeke.

U sklopu tog projekta, doznajemo od tehničkog direktora Ponikve eko tok Krk Dejana Kosića, na Krku će se izabrane plaže i uvale čistiti od makro plastike, automatiziranim procesima, upotrebom robota.

Tako prikupljena plastika obradit će se i od nje izraditi korisni predmeti. Tijekom trajanja projekta, organizirat će se i kampanje čišćenja okoliša, uz korištenje posebne mobilne aplikacije. Također, svake godine će se, na raznim lokacijama diljem otoka, održavati sedmotjedne demonstracije 3D ispisa prikupljenog otpada.

U Ponikvama se nadaju da će i ovaj projekt naići na dobar odaziv građana, čije će uključivanje pridonijeti uspjehu planiranih aktivnosti.

 

 

__________
Izvor: otok-krk.org
Naslovna fotografija: Pixabay.