KRK – Festival ”Prvomajski inkubator” organizira Udruga Kreativni Krk

Objavio: Paula Bolfan - 28.02.2018.

Fotografi, vizualni umjetnici, spisatelji i »spoken word« umjetnici pozvani su prijaviti se i sudjelovati u još jednom zanimljivom projektu udruge Kreativni Krk koja iz godine u godinu postaje sve važnijim i zapaženijim čimbenikom krčke kulturne svakodnevice.

Kao i tijekom niza prehodnih godina, i ove se krčki kreativci pripremaju svoju mnoštvom zanimljivih i inventivnih kulturnih, mahom glazbenih događanja nabijenu sezonu otvoriti već tradicionalnim festivalom »Prvomajski inkubator« kojeg to udruženje obogaćuje i dopunjava zanimljivim i kvalitetnim izložbama priređenim u krčkoj galeriji Decumanus.

Upravo je ovih dana iz Kreativnog Krka umjetnicima svih vrsta tako odaslan poziv za njihovim priključenjem međunarodnoj skupnoj žiriranoj izložbi »Ja sam/I am…« koja će odvijati između 27. travnja i 15. svibnja 2018. godine.

.

Što je inkubator?

Inkubator kao manifestacija slavi praznik rada, međutim služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Tema i ovogodišnjeg festivala tako progovara o radu, ali ovog puta iz nešto osobnije perspektive jer u fokusu više nisu općenite, globalne teme i fenomeni već sam umjetnik-radnik, odnosno individua na tržištu rada iliti pojedinac kao dio kolektiva i sistema – objasnila nam je središnju temu ovog umjetničke nadgradnje »Prvomajskog inkubatora« jedna od njegovih organizatorica, magistrica povijesti umjetnosti Bruna Justinić.
.

Bruna Justinić, organizatorica festivala / foto: Mladen Trinajstić

.

– U današnje vrijeme, naime, uobičajeno je pri upoznavanju postaviti pitanje čime se taj kojeg upoznajemo bavi ili što u životu radi, a sve da bismo o njemu odmah kreirali određeni dojam te ga »pospremili u jednu od ladica«. U procesu građenja uspješnih i prije svega profitabilnih karijera u zapadnom svijetu nije više bitno tko i što je netko, nego na koji ga se način najviše može iskoristiti unutar neke korporacije i sistema u kojem se nalazimo – nastavlja Justinić, objašnjavajući osnovnu tematiku nadolazeće »inkubatorske izložbe« koja bi, zaključuje, ovim natječajnim projektom trebala postati platforma kojom će umjetnici pokazati sve one dijelove sebe koji u takvim okolnostima ne mogu uvijek doći do izražaja, ali i koji su bitni za njihovo samoodređenje.
.

Prijave do 09. ožujka

Prijave se, do 9. ožujka, šalju na adresu art@kreativnikrk.com, s naznakom »Za izložbu«. U odabiru radova koji će naposljetku biti uključeni u izložbu sudjelovat će prof. filozofije i engleskog jezika i književnosti Maria Elena Brusić, povjesničar umjetnosti, grafički dizajner i audio-vizualni umjetnik Igor Gržetić, magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina te slikarica Lucija Štefančić i Bruna Justinić – magistar povijesti umjetnosti – suvremena umjetnost/fotografija.

Spomena je vrijedan i podatak da će odabrani radovi bit objavljeni do 25. ožujka na internetskim stranicama i Facebook profilu Udruge, a između 27. travnja i 15. svibnja i materijalno izloženi u Galeriji Decumanus, ali i »virtualno objavljeni« na Facebook stranici Udruge.
.

Sve je počelo 2010.-te

Kreativni Krk započeo je s djelovanjem još 2010. godine i to kao Udruga demo bendova grada Krka čiji je primarni fokus bio stavljen na razvoj i poticanje glazbenog stvaralaštva. S vremenom, okupljeni u i oko te udruge sve više šire područje svog djelovanja što je nedavno dovelo i do promjene imena njihovog udruženja u Kreativni Krk, koji je danas izrastao u jednog od vodećih izvaninstitucionalnih pokretača društvenih, humanitarnih i kulturnih događanja u gradu Krku. Ove godine Udruga organizira osmo izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala Prvomajski inkubator, ali i niz drugih, ništa manje važnih, zapaženih te od Krčana posjećenih događanja i manifestacija.
.

Ja sam…/I am…

Organizatori međunarodne žirirane izložbe kojoj se, kao i uvijek do sad, mogu priključiti kreativci iz cijelog svijeta, napominju da stvaralačka dopuna rečenice koja čini naslov tog zanimljivog projekta (Ja sam…/I am…) može biti realizirana u bilo kojem mediju – fotografiji, videu, plakatu, fotomontaži, ali i kroz skulpture, grafike, slike pa i književne radove. Svi detalji vezani uz ovaj projekt, ističe Justinić, zainteresiranim su potencijalnim sudionicioma dostupni na internestkim i Facebook stranicama udruge Kreativni Krk, na službenim stranicama Grada Krka, a za sva dodatna pitanja organizatori su na raspolaganju i posredstvom elektroničke pošte na adresi: art@kreativnikrk.com.

__________
Izvor: Novilist.hr
Fotografija: Pixabay / PO