Krk domaćin 11. regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske

Objavio: Pokret Otoka - 06.11.2017.

Između 26. i 29. listopada 2017. pod motom Obojimo Europu bojama tolerancije (Painting Europe with colours of tolerance), u gradu Krku održano je 11. regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske – EPMH.

 Krčko izdanje jedne od najvećih platformi za javnu debatu, međukulturalne susrete, međunarodni dijalog i razmjenu ideja okupilo je 70-ak poduzetnih srednjoškolaca i studenata s čitavog otoka, ali i njihove jednako društveno angažirane vršnjake iz ostalih dijelova Hrvatske, pa čak i Europe. Ovo zasjedanje, čiju su organizaciju preuzeli mladi otočani Karlo Sintić i Filip Nešić, sudionicima je pružilo mogućnost upoznavanja aktualnih tema s naglaskom na potencijale kreativnosti i inovativnosti u socijalnom, ekonomskom i političkom razvoju društva.

EPMH nacionalni je ogranak Europskog parlamenta mladih (European Youth Parliament ) koji aktivno djeluje u više od 40 država, a organizirajući godišnje preko 500 događanja njegova je zadaća potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u društvenom životu, kako bi razvili interes za uključivanje u svijet politike i diplomacije. EPMH osnovan je još 1994. godine, a sve do danas ustraje u tome da mladima omogući sudjelovanje u rješavanju najrecentnijih društvenih pitanja, što pridonosi prihvaćanju različitosti, ali i razvijanju vizije o budućnosti Europe. Opsežnim simulacijama rada u parlamentu sve uključene u taj proces potiče se na spoznavanje svojih potencijala i preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost u kontekstu budućnosti Europe. Rasprave provedene u okviru EPMH bivaju sažete u rezolucije koje potom u Europskom parlamentu imaju status savjetodavnog mišljenja mladih.

Naime, svako zasjedanje EMP(H) biva podijeljeno u tri dijela. Rad, tako, otpočinje teambuildingom, odnosno jednodnevnim treningom čija je svrha da se različitim igrama mladi u određenoj grupi međusobno zbliže. Kad se to postigne, s ciljem što efikasnijeg rješavanja problema, kreće rad u odborima koji donose zaključke vezane uz aktualna pitanja temeljem kojih se sastavljaju rezolucije. A upravo su one temelj generalne skupštine koja predstavlja vjernu simulaciju glavne skupštine Europskog parlamenta u Briselu. Delegati, stoga, međusobno raspravljaju o svojim rezolucijama, iliti drugim riječima svaki odbor brani svoja stajališta kako bi baš njihovu rezoluciju Europski parlament uzeo u obzir.

Realizaciju krčkog zasjedanja EPMH financijski su pomogle sve otočne lokalne samouprave, s time da su organizacijski dio u cijelosti proveli mladi entuzijasti.

(Izvor i fotografije: Facebook stranica krčke Srednje škole)

Preuzeto sa : otok-krk.org

Autor: Milo