KRK – Snimljena čakavska poezija otoka Krka

Objavio: Pokret Otoka - 30.01.2018.

Po prvi put, čakavski izričaj otoka Krka zabilježen je recitiranjem nekolicine pjesnika i pjesnikinja spomenutog otoka.

Teško bi bilo nabrojiti sve nosače zvuka (od nekadašnjih gramofonskih ploča, magnetskih audio traka pa do današnjih CD-a i DVD-a), izvođača s otoka Krka s raznoraznim vrstama sadržaja, pretežno glazbenih. Ali ovo je sasvim drukčiji CD na kojem će se nalaziti pjesme na raznim varijantama čakavskog izričaja otoka Krka. Doduše, koliko je autoru ovih redaka poznato, postoji još jedan nosač zvuka s recitiranim pjesmama i to malinskarske skupine Kaliopi, ali na njemu ta amaterska recitatorsko-glumačka skupina recitira pjesme poznatih hrvatskih i svjetskih pjesnika. Vjerojatno griješim, ali u uvjerenju sam da svoje radove najbolje osjećaju sami autori, bez obzira o kojoj se umjetnosti radi. To se pokazalo točnim i ovoga puta, jer su svi pjesnici sami čitali svoje pjesme i svi nazočni na javnom snimanju upriličenom 28. siječnja 2018. u vrbničkom domu na Škujici imali su predivnih sat vremena nabijen emocijama. Bilo je tu smijeha, ali i suza, ovisno o kakvoj se pjesmi radilo.

.

Recitirane nagrađene pjesme

Napominjemo da se ovdje ne radi o nekakvoj antologiji nego o autorima čije su pjesme nagrađene na nekom od natječaja koje već šestu godinu organizira ovaj naš nezavisni internetski portal otok-krk.org i onima koji se svoje pjesme objavili u svojim zbirkama. Tako su pjesnikinje i pjesnici Elfrida Matuč Mahulja iz Krka, Mira Anić, Marinka Matanić Polonijo, Marija Trinajstić Božić, Marica Stašić Milić, Marina Valković i Marija Toljanić – sve iz Vrbnika, Jelka Petršorić iz Milčetići, Lucija Kvasić iz Kornića te Marino Turčić iz Čižići u mikrofon kazivali svoje pjesme, a Mješoviti pjevački zbor Dubašnica iz Malinske, pod ravnanjem maestra Ivana Šabalje, otpjevao je pjesmu Valo naša, za koju je stihove i glazbu napisao upravo maestro Šabalja. Bilo je pozvano još nekoliko pjesnikinja i pjesnika, ali oni nisu došli na snimanje.

 

Sa snimanja cd-a.     Foto: Milo

 

Kompletnu izradu CD-a uz kojeg će biti knjižica s napisanim tekstovima svih tih snimljenih pjesama i fotografijama s ovoga javnog snimanja preuzeo je Robert Grubišić, poznati skladatelj i direktor Adria Records Grubišić iz Jadranova. Nakladnik CD-a je internetski portal otok-krk.org, a veliku pomoć u realizaciji ovog javnog snimanja pružile su Multimedijalna udruga Krčka beseda i Vrbničko kulturno društvo Frankopan kojima se i ovim putem zahvaljujemo.

Promocija ovog CD-a bit će 21. ožujka ove godine na tradicionalnom Susretu pjesnika i pjesništva otok Krk 2018.

__________
Izvor: otok-krk.org
Naslovna fotografija: Pixabay