KRK – 493. Lovrečeva: Atraktivan spoj tradicijskog nasljeđa i suvremenosti

Objavio: Pokret Otoka - 11.08.2017.

Svako misto svoju feštu ima… kaže stih jedne pjesme koja se ori u ovakvim prilikama. Ima je i ovo mjesto, i to 493. po redu. Tako bar kažu Grad Krk i Turistička zajednica istoga, koji je i organiziraju, no je li baš 493.?

Prema povijesnim zapisima spominje se da je godine 1524. obnovljena stara tradicija sajmovanja o danu sv. Lovre 10. kolovoza, kada se u gradu okupljao velik broj obrtnika i trgovaca s cijelog otoka i okolice. Ta se godina uzima kao početak kako bi se dobila ova brojka od 493. No, ovdje treba istaknuti riječ OBNOVLJENA čime se stavlja na znanje da se ovaj sajam o sv. Lovri održavao i ranije. To svakako ima uporište i u postojanju benediktinskog samostana sv. Lovre, koji se nalazio van gradskih zidina. Samostan se prvi puta spominje 1271. godine, a njegovi ostaci zajedno s crkvom zadnji puta 1803. godine. S obzirom da se samostan prvi puta spominje čak 253 godine prije nego što je sajmovanje obnovljeno, za vjerovati je da se i u tom nemalom razdoblju mnogih godina dobro trgovalo. Da ne idemo dalje, i 493 je respektabilna brojka, kako navode, najstarijeg takovog događanja na ovom dijelu Jadrana.

I ove se godine nudilo obilje zabave, za svakoga po nešto. Već od jutarnjih sati “zasjali” su štandovi s raznim proizvodima svuda po gradu. Na Kamplinu su se održavale radionice, a u večernjim satima na istom mjestu, sajam je svečano otvoren tradicionalnom povorkom brojnih udruga.

Tako su ove godine u povorci bili i gosti iz Slovenije, Gradska straža Bakar, Bokeljska mornarica s ogrankom iz Rijeke, plemstvo Trsata, plemstvo iz Kaptola, Red sv. Vida iz Rijeke, dame iz krčkog zbora, streličari iz Maura kala, vitezovi iz konjičkog kluba iz Njivica i vitezovi iz Omišlja, članovi Mak teatra, a sve pod budnim vodstvom Krčkih knezova Frankopana. Program su vodili Ivana… ovaj, kneginja Katarina i knez Mikula IV. osobno.

Nakon otvorenja i povorke, na Kamplinu se nastavilo uz Ansambl Forfaitz i Burla Konstanta. Na Veloj placi nastupili su Dječji zbor Mići Boduli, folklorno društvo Poljica te klapa Nono iz Krka. Za “široke narodne mase” zabavu na rivi osigurali su Night Express i zvijezda prve večeri, Damir Kedžo.

Ta tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike i sponzore, zajednički priređuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok im se kao suorganizatori pridružuju Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić, Klaster hrvatskog pršuta i Udruga Kreativni Krk.

Ako vam je promakao prvi dan, tu mozete vidjet dan drugi!

IZVOR : otok-krk.org

Tekst i foto: Denis Lešić

 

Tagovi: