KRK – 14 otočnih restorana sudjeluje u manifestaciji Okusi jeseni u sklopu Krk food fest-a!

Objavio: Paula Bolfan - 24.09.2019.

Na otoku Krku se od 20.09.-20.10.2019. u 14 restorana diljem otoka održava manifestacija ”Krk food fest: Okusi jeseni”

Krk nosi u sebi tragove antičkih vremena i bogate srednjevjekovne povijesti, a prekrasna priroda i more koje ga okružuju uz bogatu arheološku i kulturnu baštinu nude i niz gastronomskih razloga za posjetu – prenosi menu.hr

Uz kvarnerske škampe, kozice, školjke, muzgavce i ribe, Krk je poznat po svojoj janjetini koja pase od mora slanu aromatičnu travu, po sorti grožđa i vina Žlahtina, po Krčkom pršutu i siru, tjestenini šurlice koje na iglama za pletenje pripremaju krčke domaćice, samoniklom začinskom bilju, ekološki uzgojenom voću i povrću te maslinovom ulju iz krčkih maslinika.

Posjeti stranicu Krk food fest!

Posjeti stranicu Turističke zajednice otoka Krka!

.
Ako se tijekom jeseni nađete na Krku, imati ćete prilike probati i namirnice koje su u to doba najbolje te su inspiracija kreativnosti krčkih restoratera – lignje, vrganji, masline, grožđe, smokve, kesteni, bundeve, kruške i jabuke, pripremaju se uz ostale krčke specijalitete u slatkim i slanim varijantama.

Pašteta od pršuta, smokava i oraha, pohane masline, juha od mrkve i naranče, juha od češnjaka, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom, bruschette s vrganjima, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, hobotnica u umaku od maslina, grdobina u žlahtini, rižoto s vrganjima, pačja prsa s pireom od boba i umakom od borovnice, svinjski medaljoni u krem umaku od bundeve i kadulje, biftek od jelena u krusti od kakaa s restanom bučom, njoki od bundeve, torta od prhkog tijesta s mendulama i voćem, palačinke od bundeve s medom i orasima, kruške u crnom vinu – samo su dio od preko 100 specijaliteta razasutih po otoku Krku u restoranima RivicaNJIVICEBraceraMalin NoštromoMALINSKAKuća krčkog pršuta, VRH; Marina VolsonisKRKBocoon Marina – 9 boforaPUNATSlamni, KLIMNO; Vinotel GospojaVRBNIKBagForza PortićBAŠKA.

Organizatori manifestacije Krk food fest koja se održava na teme Okusi proljeća (10.04.-31.05) i Okusi jeseni (20.09.-20.10.2019.) su TZ otoka Krka i sve lokalne turističke zajednice, u suradnji s poduzećem Abisal i Gastronautima.

.
Što će se nuditi po krčkim restoranima tijekom trajanja Krk food fest – Okusi jeseni?

Njivicama, restoran Rivica nudi desetak delicija s lignjama i “sirove morske strasti”.

Malinskoj, u restoranu Noštromo moći ćete probati juhu od mrkve i naranče, krem juhu od buče, domaću tjesteninu na kremi od buče ili s junetinom i gljivama, rižoto s lignjama, brudet s palentom, biftek u umaku od tartufa, ramstek s gljivama, jadranske lignje, salate od jesenskog povrća i voća, kesten pire i kolač s bademima.

U restoranu  Mulino pripremaju15-ak jesenjih specijaliteta među kojima su i salata s grožđem i karmeliziranim kruškama, salata od lignji s gljivama, tagliatele s tartufatom i maslinama, gulaš od gljiva s palentom, domaće knedle s šljivama…

U manifestaciji sudjeluje i Bracera koja ima peku, a i svoj ribarski brod.

Kući krčkog pršuta Žužić možete kupiti krčke suhomesnate proizvode te uživati u pašteti od pršuta, smokava i oraha, kruhu s pršutom, maneštri s pršutom i jesenjim krčkim povrćem te šurlicama s krčkim pršutom i gljivama ili domaćom salsom.

Restoran Marina u gradu Krku od okusa jeseni nudi: juhu od buče, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom  i pačja prsa s pireom od boba i umakom od borovnice.

Volsonisu, su najavili brojne delicije od buče i rajčica iz vlastitog uzgoja.

.
Vrbnik, Punat, Baška

Vrbniku, u restoranu Vinotel Gospoja možete uživati u tartaru od kvarnerskih škampi s emulzijom od buče, domaćim makarunima s bijelim tartufom, smokvenjaku, bifteku od jelena u krusti od kakaa s restanom bučom i pudingu od bučinog ulja.

Puntu u restoranu Bocoon nude se pohane i punjene masline, krem juha od bundeva, hobotnica u umaku od maslina, svinjski file s jabukom, biftek u umaku od gljiva i torta od kestena.

U restoranu Marina – 9 bofora nudi se omlet s miješanim gljivama, šurlice s kozicama i vrganjima i kolač od kestena.

Baški u Heritage hotelu Forza nude 10-ak jesenjih jela, a među njima su i krem juha od bundeve, bruschette s vrganjima, šurlice s vrganjima i pancetom, rižoto s vrganjima, svinjski kare, ramstek u umaku od vrganja, njoki od bundeve, svinjski medaljoni u krem umaku od bundeve i kadulje, kroketi, palačinke od bundeve s medom i orasima, semifreddo od lješnjaka s kestenima i čokoladom, sladoled od vanilije s bučinim uljem i bučinim sjemenkama te kruške u crnom vinu.

Bagu nude juhu od češnjaka, gljive na žaru i riblje filee u umaku od žlahtine.

Portiću spremaju niz delicija s vrganjima, uključujući i pizzu s njima.

U Klimnu, u restoranu Slamni, nudi se rakija od maslina, mrkač na salatu sa smokvama i pomidorima, juha-maneštrica od mliča (mladog kukuruza), janjetina u umaku od buče i torta od prhkog tijesta s mendulama i voćem.

Okusni razlozi za dolazak na Krk su brojni, a kako je trenutačno za manifestaciju prijavljeno preko 100 različitih jela, predlažemo da pogledate i stranice na kojima se nudi smještaj.

Dodatne informacije možete pronaći na stranicama Krk.hr i Gastronaut.hr .

__________
Izvor: Menu.hr
Naslovna fotografija: TZ Krk