KRK – Tisuću otoka u tjedan dana

KRK – Tisuću otoka u tjedan dana

Objavio: Andrea Beader - 16.10.2020.

Ekipa s Krka želi u tjedan dana obići više od tisuću otoka.

Šest prijatelja s Krka odlučilo se za pomalo neobičnu avanturu. Nastojat će u tjedan dana obići više od tisuću otoka. Nemoguće? Čini se da i nije, jer su već krenuli i dnevno uspiju obići preko 130 otoka, a pritom prijeđu gotovo 200 nautičkih milja. Oni se zovu Lovro Badurina, Luka Olivari, Ingo Hartmann, Lora Vukas, Miro Volarić i Josip Špoljarević, a ovo je tek prva njihova priča.

.

“Hrvatska ima preko tisuću otoka, otočića i hridi!“ i  „Hrvatska ima najljepšu obalu na Svijetu!“

To su rečenice s kojima se svi dičimo i ponosimo, a realno nismo ih vidjeli niti doživjeli, kako to zaslužuju. Naši otoci u „suradnji“ s bistrim tirkiznim morem čine kombinaciju koja ni najhladniju dušu ne ostavlja ravnodušnom. Ova godina (govorimo o 2020) je definitivno za sve ljude svijeta drugačija i predstavlja velike izazove i promjene koje su neizbježne a bez obzira na restrikcije, zabrane druženja, socijalne distance i sve druge mjere nastale u svrhu suzbijanja virusa koji je promijenio stanje svijesti, šest prijatelja se odlučilo ipak naći i napraviti u najmanju ruku rečeno jedan podvig.

Želimo dragim čitateljima dočarati kako se i u doba restrikcija može fantastično provoditi i postavljati si teško dostižne ciljeve koji nas grade kao osobe i ojačavaju karakter.

“Raspravljali smo o broju otoka i bez obzira na to koliko vremena provodimo na moru, koliko smo realno malo naše obale prošli a doslovno nam je na dohvat ruke. Taj scenarij smo odlučili izmijeniti i zamijeniti daleka putovanja preko granice na putovanje po Lijepoj našoj i to isključivo po obali od sjevera do juga na način na nogom stupimo na baš svaki otok, otočić i hrid koji ima ime, odnosno koji se nalazi na službenim kartama HHI-a” – kazuje jedan od članova ove pustolovne ekipe, Luka Olivari.

“Na prvi dojam zvuči jednostavno, međutim u stvarnosti – nije. Ali to nas je još više motiviralo da to pretvorimo u stvarnost. Odlučili smo se na korištenje dva plovila. Jedan je gliser od 6,5 m koji obilazi manje otočiće i hridi koji nemaju nikakvu luku niti mol a jedrilica koja nam je baza, obilazi otoke s boljim pristupom. Podijeljeni smo u 2 ekipe i svaki dan se mijenjaju članovi (gliser/jedrilica) i time svaki od članova doživi sve: od stupanja nogom na otoke koje je oduvijek želio/željela vidjeti, do stajanja u moru do koljena na hridi koja je zbog plime potopljena. Sve te situacije i doživljaji nas obogaćuju i želimo dragim čitateljima dočarati kako se i u doba restrikcija može fantastično provoditi i postavljati si teško dostižne ciljeve koji nas grade kao osobe i ojačavaju karakter.” pojašnjava Olivari.

Usporedimo li inicijalno planiranje i realno stanje postignuto nakon nekoliko dana, zaključili su da su se podcijenili. Nakon prvog dana kada su se ekipe uigrale i stvorile pravi „team“, dnevno s dva plovila obiđu preko 130 otoka i pređemo gotovo 200 nautičkih milja. “Mislimo da možemo tako i dalje, međutim to su naravno pretpostavke jer trebamo stabilno vrijeme i da sve funkcionira, a svima je jasno da su kvarovi i kratkoročni problemi – neizostavni. Za sada ih sve uspješno rješavamo i naša mala avantura ide dalje jer smo naučeni da moraš stisnut zube i napraviti sve da postigneš svoje ciljeve. Ta maksima je naš glavni motivator da idemo dalje. Dokle? Još ne znamo ali vjerujem da ćemo Vas iznenaditi” poručuju. Možete ih pratiti uživo i na njihovoj Facebook stranici 1000+ islands.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Fotografija: FB stranica 1000+ Islands