KRAPANJ | Regata u ženskom veslanju u čast teškog života na otoku

Objavio: Pokret Otoka - 26.07.2017.

Mnogi možda ne znaju mnogo o povijesti otoka Krapnja, no “ regata u ženskom veslanju ” mogla bi vas upoznati s ulogom koju su kroz povijest tog otoka imale žene, odnosno Krapanjke. Regata će se održati u utorak (1.kolovoza) s početkom u 20 sati, a sve će pratiti i prigodni program.

Prigodan program počinje u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Foto kluba Šibenik u uljari sv.Lovre.

Za početak ćemo reći da je Krapanj najniži naseljeni hrvatski otok, poznat po spugama i ronilaštvu, a život krapanjskih žena bio je jako težak- svojim radom su uzdržavale polja, vrtle, kuću i obitelj. Ta je činjenica poznata samo Krapljanima.

Riječ je o ženi koja je ustajala u dva sata ujutro, brodima na vesla veslala do polja u Jadrtovcu, Grebaštici, Donjem polju…radila u polju, veslala nazad kući gdje su je čekala djeca, kućni poslovi, vrtli… Naime, na Krapnju je tradicija da žene veslaju, a muškarci stoje na provi ili krmi od broda. Današnjim generacijama tako nešto je nezamislivo.

Krapljani su odlazili na spuge u leutima na vesla i idra od Brijuna do Mljeta. To je bilo izuzetno naporno i opasno, mnogi se nikada nisu na žalost ni vratili. Upravo svjesne tog teškog i opasnog posla krapanjske žene su svoje muževe, očeve, braću oslobađale teških poslova ukazujući im time svoje poštovanje, uvažavanje, ljubav.

Prvi cilj ove regate je upoznati širu javnost s teškim životom Krapljanji, dok je drugi cilj projekta očuvanje i obnavljanje tradicionalnih brodova koji se koriste u regati, kao i krapanjske nošnje.

U regati će sudjelovati sedam gajeta i 30-ak veslačica, a žene iz Pokreta svakako će biti među njima!

U prigodnom kulturnom programu sudjeluju:

KUD Spužvar
Saša Jakelić
Marjanke
Svetin Milutin Mačak
Siniša i Luce Kostelac
Marin Curavić
Foto izložba “Žene veslaju”, Uljara sv. Lovre
Modna revija krapanjskih dizajnerica
Đina Grbin & Karmen Herceg
KUD Spužvar
Voditeljica programa Maja Curavić

Izvor: Dalmacija Danas

Foto: Željko Krnčević