Korčulanske pjatance – proljetni festival hrane i vina

Objavio: Pokret Otoka - 27.04.2017.
U Korčuli i okolnim mjestima Lumbardi, Žrnovu i Pupnatu u tjednu od 28. travnja do 05. svibnja ove godine održat će se prvi proljetni festival hrane i vina – Korčulanske pjatance.

Korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde ujedinili su se u želji da lokalnom stanovništvu i posjetiocima predstave ponajbolje od eno-gastronomske ponude Korčule.

Kroz svoje ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavit će kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za manifestaciju koji će se na korčulanskim trpezama svakodnevno izmjenjivati, lokalni znalci predstavit će svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama. Proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.

U kontekstu Korčulanskih Pjatanci proljeće se afirmiralo kao inspiracija kojoj nije odolio ni poznati korčulanski vinar Luka Krajančić kome su vino, loza, more i otok nepresušno nadahnuće za poetske interpretacije života na otoku.

«Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladim bižima i bobom, mladom kapulom i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare kao davno ispričane priče» – za najavu prvih Korčulanskih Pjatanci napisao je Luka.
Korčulanske pjatance su manifestacija za sve prave domaće i furešte bonkulovićke i bonkuloviće, njihove obitelji, prijateljice i prijatelje koji ih uz vrhunske gulozarije i žmul dobrog vina ohrabruju, podržavaju i s njima guštaju u njegovanju gurmanske tradicije grada i otoka. Dođite i okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu!

IZVOR: Gastro.hr

Fotografija: Korčulanske pjatance