KORČULA – Znate li što je Pokret ”Reciklaža u ambalaži”?

KORČULA – Znate li što je Pokret ”Reciklaža u ambalaži”?

Objavio: Paula Bolfan - 14.07.2019.

Projekcija dokumentarnog filma “Plastični ocean” najnoviji je događaj u organizaciji velolučkih udruga Društvo sportskih ronilaca i ribolovaca Zubatac i Likovno stvaralaštvo Vele Luke koje su udružile snage u pokret pod nazivom “Reciklaža u Ambalaži”.

Priča je započela početkom 2019 godine idejama tajnica dviju udruga o spajanju brige za prostor u kojem živimo – brige koju DSRR Zubatac iskazuje dugi niz godina akcijama čišćenja podmorja i obale te brige LSVL koje urbani prostor Vele Luke oplemenjuje mozaicima, a svojim radom postalo je bitni nositelj kreativnog stvaralaštva zapadnog dijela otoka Korčule. Ljubav za morem svima je utkana u postojanje pa je tako i ovom pokretu more bilo polazišna točka svega.
.

Aktivnosti Pokreta ”Reciklaža u ambalaži”

Prva u nizu aktivnosti bila je akcija čišćenja obale i podmorja u ožujku u kojoj se “Reciklaži” pridružila Srednja škola Vela Luka sa tridesetak učenika uključenih u program Globe.

Tijekom akcije sakupljeno je podosta otpada dio kojeg je potom prebačen u Ambalažu, prostore bivše tvornice limene ambalaže gdje LSVL ima “pogon” u kojem nastaju mozaici i gdje se održavaju izložbe autora okupljenih u udruzi, ali i svih onih željnih sudjelovanja.

Sljedeća aktivnost bila je kreativna radionica stvaranja iz prikupljenog otpada u kojoj su pored srednjoškolaca sudjelovali i učenici Osnovne škole Vela Luka, a svoje reciklirane radove pripremili su i štićenici udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Cvitić”.
.

Udruga djece s posebnim potrebama “Cvitić” – priprema radova na temu Dana planeta zemlje ( izloženo na izložbi Reciklaža u Ambalaži) – foto: Anđela Ščepanović

.
Izložba “Reciklaža u Ambalaži”

Izložba “Reciklaža u Ambalaži”  održana je u travnju, nekoliko dana nakon dana planete sa ciljem da bude ne završna točka prethodnih akcija već polazišna sljedećima.

Ime izložbe postalo je ime pokreta – jer se ne može pričati o projektu s obzirom da sve aktivnosti nastaju razmišljanjem u hodu i tek će se formalizirati u nekom nadolazećem razdoblju.
..

Predavanje o morskim kornjačama i projekcija filma ”Plastični ocean”

U svibnju je održano predavanje o morskim kornjačama koje su često žrtve otpada u moru, a isti tjedan kada je bilo dogovoreno predavanje veterinara Sergija Vilovića, jednog od šest dalmatinskih veterinara licenciranih za postupanje s morskim životinjama, u samoj uvali Vele Luke pronađena je ranjena morska kornjača koju se onda u “akciji spašavanja” izvuklo vani te transportiralo prema Splitu gdje je nažalost od posljedica oboljenja uginula. Pozitivna strana tužne priče činjenica je da se sve više ljudi javlja sa podacima o pronađenim uginulim ili ranjenim ili samo viđenim kornjačama te se znanje o postupanju s njima sve više širi.
.

Projekcija filma ”Plastični ocean” – foto: Anđela Ščepanović

.
Projekcija dokumentarnog filma “Plastični ocean” nastavak je “plana bez plana” da se ljude osvijesti o problemu koji je i kod nas sve vidljiviji, o otpadu koji guši i truje čitavo čovječanstvo. Film je prikazan zahvaljujući dr.sc. Ljiljani Zmijanović koja je ishodovala odobrenje za prikazivanje od francuske udruge La revolution Albatros koja je vlasnik licence čiji je ona suradnik.
.

Osim u Veloj Luci, projekcija je održana i u Korčuli, u organizaciji Ekološko ronilačkog kluba Korčula s kojima se Reciklaža udružuje za nove pothvate.

Što će Reciklaža donijeti u sljedećim mjesecima ni same Tajnice ne znaju jer se ideje stalno stvaraju, no svakako ni ljeto neće proći bez neke “Reciklaža u Ambalaži” akcije s ciljem buđenja iz sebičnosti kojom smo zagadili svoj životni prostor smatrajući se jedinim relevantnim stanovnikom plavo-zelenog planeta koji nam sada vraća sve to natrag da shvatimo da nam je planet dom, a svaki dio prirode obitelj s kojom zajedno živimo.

_________
Autorica: Ranka Padovan
Naslovna fotografija: Anđela Ščepanović