KORČULA – Žive jaslice u Veloj spili

Objavio: Pokret Otoka - 25.12.2017.

U Veloj Luci, odnosno u Veloj spili, 22. prosinca pred mnogobrojnom publikom, uprizorene su prve špiljske žive jaslice u Hrvatskoj

Vela spila, pretpovijesno arheološko nalazište iznad Vele Luke, 22.12.  je ugostila tridesetak glumaca iz pokladne udruge Trtajun. Članovi pokladne udruge uprizorili su žive jaslice, odnosno Isusovo rođenje, osmislivši priču s autentičnim kostimima. Već oko 15 sati starinskom stazom preko brda Pinski Rat s koje se pruža prekrasan pogled na veloluški zaljev, počeli su pristizati mještani i gosti kako bi bili dio igrokaza. Ubrzo je špilja postala tijesna za sve posjetitelje koje je dočekala i kolenda crkvenog zbora Don Jakov Salečić iz Smokvice i klape Smokvica.

 

Autentični ambijent živih jaslica

Vela spila smještena je na 130 metara nadmorske visine, a ovalni oblik pretpovijesne dvorane je posebno utjecao na autentični ambijent živih jaslica. Radi se o najvećem špiljskom objektu u ovom dijelu svijeta koji je lako pristupačan, otvoren prema jugu, dovoljno suh, pun svjetla i prozračan da se u njemu može živjeti. Špilje imaju svoj život, one nastaju i nestaju, ali Vela spila je kontinuirano naseljena već 20 tisuća godina, od posljednjeg ledenog doba do danas. Promijenio se reljef, klima, biljni i životinjski svijet, naseljenici, gospodarstvo, tehnologija, ali špilja je i dalje tu.

U 11 metara morfoloških naslaga nalazi se cjelokupna povijest ljudskog roda, znajući da Homo sapines živi u Europi tek nešto malo duže od 20 tisuća godina, možemo zaključiti kako u Veloj spili proučavamo sve aspekte njegovog života od duhovnih, materijalnih,  kulturnih do hrane do običaja. Upravo zato špilja ima posebno mjesto u velolučkim srcima, prve ostatke pronađene u špilji nazvali su „Baba i Dida“ simbolično ih smatrajući svojim precima.
Ovog puta Vela spila je dobila još jednu ulogu kao jedina špilja u Hrvatskoj koja je uprizorila žive jaslice. Uz Josipa i Mariju, posjetitelji su mogli vidjeti i malu bebu u ulozi tek rođenog Isusa, starije žene i muškarce, djecu u ulogama anđela navjestitelja pa čak i jednog tovara.

HRT DNEVNIK – Prilog možete pogledati tu : Prilog o živim jaslicama u Veloj spili

 

 

Veliku foto galeriju mozete pogledati na stranicama Udruge Trtajun 

Izvor : dubrovacki.slobodna dalmacija